Wetenschappers op spoor van eeuwenoude Negev wijn

Pitten van de druiven die vroeger in Zuid-Israël werden verbouwd. Foto’s: Professor Guy Bar-Oz, Universiteit van Haifa. 
Pitten van de druiven die vroeger in Zuid-Israël werden verbouwd.
Foto’s: Professor Guy Bar-Oz, Universiteit van Haifa.

Israëlische wijnbouwers kunnen in de toekomst mogelijk de beroemde ‘wijn van de Negev’ weer produceren. Archeologen hebben namelijk pitten gevonden van de druiven die vroeger in Zuid-Israël werden verbouwd.

Een archeologisch team onder leiding van professor Guy Bar-Oz van de Universiteit van Haifa vond verkoolde pitten op de vroegere vuilnisbelt van de ruïnestad Halutza.

“De wijnranken die vandaag in de Negev groeien zijn Europese varianten, maar die van de Negev zelf zijn verloren gegaan”, stelt Bar-Oz. “Onze volgende taak is de oude wijn opnieuw te maken. Op die manier zullen we mogelijk in staat zijn de smaak opnieuw te produceren en te begrijpen wat de wijn van de Negev zo goed maakte.”

‘Gaza wijn’

Uit oude bronnen blijkt dat de wijn destijds bekendstond als ‘de wijn van de Negev’ of de ‘Gaza wijn’. De laatste naam vanwege de haven van waaruit deze drank naar alle hoeken van het Byzantijnse rijk werd verscheept.

Kruiken waarin de wijn werd bewaard.
Kruiken waarin de wijn werd bewaard.

Tijdens eerdere opgravingen in de Negev hadden archeologen wel al de terrassen ontdekt waar de wijnranken stonden en de kruiken waarin de wijn werd bewaard. Maar sporen van de druiven die bewoners in de Negev destijds verbouwden, bleef onvindbaar.

Dat de pitten nu wel ontdekt zijn is te danken aan een methode waarbij onderzoekers de botanische resten van de bodem scheidden. Bar-Oz zegt dat in deze resten zich zaden, pitten, plantenresten en kleine botten van dieren bevonden. De onderzoekers willen nu in samenwerking met biologen het DNA van de pitten vaststellen.

Regenarm klimaat

Europese varianten van de wijnranken eisen grote hoeveelheden water. De wijnrank die in de Negev groeide paste mogelijk beter bij het regenarme klimaat in het zuiden van Israël.

Verkoolde pitten op de vuilnisbelt van Halutza.
Verkoolde pitten op de vuilnisbelt van Halutza.

Halutza, of Elusa in het Grieks, werd door de Nabateeërs gesticht. De Nabateeërs leefden in de oudheid in het Midden-Oosten. Tussen de vierde en zevende eeuw werd Halutza de grootste en belangrijkste Byzantijnse stad in de Negev. Ze telde enkele duizenden inwoners en had openbare gebouwen als een theater, een seminarium, badhuizen en kerken.

Val van de Byzantijnen

De opgraving in Halutza maakt deel uit van een bioarcheologische studie naar de opkomst en val van de Byzantijnen in de Negev die wordt geleid door professor Guy Bar-Oz and Dr. Lior Weisbrod van het Zinman Instituut voor archeologie van de Universiteit van Haifa, in samenwerking met Dr. Tali Erickson-Gini van de Israëlische dienst voor oudheden.

(Dit artikel verscheen ook in RD.nl)