Economie en veiligheid centraal bij verkiezingscampagne

Ze zijn er weer: partijactivisten op straat, filmpjes die de concurrent de grond inboren en verhitte debatten in volle zalen. We kunnen de argumenten die politici en hun supporters deze dagen rondstrooien in pakweg twee categorieën indelen.

De eerste is economie. De vraag is: hoe houden we het hoofd boven water? Hieronder vallen de discussies over wat er valt te doen aan het gebrek aan betaalbare woningen, de hoge kosten van het levensonderhoud en – in vergelijking daarmee – de hongerlonen. Als de kandidaten het gesprek over deze zaken starten, vliegen argumenten door de zaal over de monopoliën, de banken, de dalende kwaliteit van het onderwijs, het doorbreken van de kartels en allerlei andere misstanden waaraan ieder zich aan ergert, maar niemand iets doet.

Hervormingen

Dov Lipman (Yesh Atid) zegt dat zijn partij al een begin heeft gemaakt met hervormingen en daarmee wil doorgaan. Dr. Michael Oren, kandidaat voor Kulanu van Moshe Kahlon, wijst erop dat hij als ambassadeur in de Verenigde Staten overal Israëliërs tegenkwam die hem vertelden dat ze wel terug willen keren naar Israël, maar dat niet kunnen vanwege de prijzen. Tzachi Hanegbi van de Likud: “We hebben nu de laagste werkloosheid in 30 jaar. We creëerden honderdduizenden nieuwe banen.”

De tweede is veiligheid. De vraag is: door wie en door welke handelwijze wordt onze veiligheid het beste gegarandeerd? Hieronder vallen de discussies over het vredesproces en de houding die Israël aan moet nemen tegenover de vijanden (Iran, Hezbollah, Hamas, de Islamitische Staat, en in de ogen van rechts – de Palestijnse president Mahmoud Abbas) en de vrienden (de Amerikanen).

De Likud stelt dat Netanyahu de man is die Israëls veiligheid het beste garandeert. Hij ziet de gevaren en hij weet wat daaraan te doen. Dat zou ook blijken uit de beslissing die Netanyahu heeft genomen om – tegen de wil van president Barack Obama in – op 3 maart te spreken voor het Congres over het gevaar van een nucleair bewapend Iran. De oppositie werpt tegen dat goede relaties met het Witte Huis van ultiem belang zijn voor Israëls veiligheid.

Niet bang voor Obama

Met het – onterechte – beeld dat wordt gesuggereerd kan de Likud hoogst content zijn: de belangrijkste rivalen van Netanyahu, Isaac Herzog en Tzipi Livni van het Zionistisch Kamp, houden rekening met de wensen van Obama, maar Netanyahu houdt rekening met de belangen van het land. Zélfs voor Obama is hij niet bang.

De oppositie ontkent Israëls veiligheidsproblemen niet. Ze stelt – net als Netanyahu – dat er inderdaad gevochten moet worden tegen wie Israël van de kaart wil vegen. Maar tegelijkertijd legt ze ook de nadruk op het belang van goede relaties met het Witte Huis en diplomatie. Hilik Bar (Zionistisch Kamp) maakt onderscheid tussen “wie hier naast ons willen wonen en wie hier in de plaats van ons willen wonen.” Met de eerste groep moet Israël praten. Nu praat Israël nergens mee.

Elke week in RD.nl: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close