Tekenen van paniek bij Likud

Isaac Herzog ...kanshebber... Foto: © Alfred Muller
Isaac Herzog …kanshebber… Foto: © Alfred Muller

Vorige week meldde ik in deze rubriek dat premier Benjamin Netanyahu stijgende was in de peilingen. Dat was het gevolg van zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres. De laatste dagen echter vergroot de Zionistische Unie van Isaac Herzog de voorsprong op Netanyahu’s Likud. Het verschil is zelfs zo groot dat er tekenen van paniek zijn bij de Likudpartij.

Netanyahu hoopte met zijn speech in Washington, die ging over Iran, zijn overwinning zeker te stellen. Maar helaas: de toespraak vond twee weken geleden plaats, terwijl burgers deze week in de rij staan bij de stemlokalen. „Het nieuws van vandaag is morgen vergeten”, zei campagnestrateeg Motti Morell deze week. „En de mensen zeggen: afbetaling van mijn hypotheek is een groter probleem dan Iran.”

Morell wees erop dat twee factoren hebben meegewerkt aan de neergang van Likud. De eerste is het bericht in het dagblad Yedioth Ahronoth dat Netanyahu vredesbesprekingen hield met de Palestijnen. Daarbij zou hij grote concessies hebben willen doen. Hoewel het bericht moeilijk is te geloven en de Likudleider de juistheid ervan heeft ontkend, was het voor sommigen reden hem te laten vallen. Rechts is tegen landconcessies, punt uit. Geruchten of niet.

Propagandafilm

Een tweede factor was volgens Morell een propagandafilm van Likud. Die toonde een groep mensen die gemakkelijk geld verdient zonder er veel voor te hoeven doen – totdat Netanyahu op het toneel verscheen. Onder andere havenarbeiders werden belachelijk gemaakt en juist die stemmen traditiegetrouw Likud. Likud trok de video terug en Netanyahu bood zijn verontschuldigen aan, maar arbeiders weken uit naar andere rechtse partijen of middenpartijen.

Wat mij opvalt is dat Netanyahu voortdurend probeert de angstgevoelens aan te wakkeren voor de boze wereld om Israël heen. Daarbij haalt hij uit naar zijn politieke rivalen, alsof dat een stelletje sukkels zijn die hun hand uitsteken in een wespennest. „Gok niet met de toekomst van onze natie”, stelt de Likud in een advertentie die in The Jerusalem Post verscheen.

Relaties verwoest 

Maar hoe veilig is het land eigenlijk? Meir Dagan en 200 oud-officieren stellen in een advertentie in diezelfde krant dat Netanyahu de relaties met de VS heeft verwoest. Hij is er niet in geslaagd Hamas te vernietigen en het Iraanse nucleaire programma te stoppen. „Voor veiligheid is meer nodig dan woorden.”

En welk perspectief biedt Netanyahu op economisch gebied? Toegegeven: het aantal werklozen is klein. Maar groot is de schrik als maandelijks het salarisstrookje binnenkomt. Ook burgers die ruim boven het minimumloon zitten, hebben moeite het hoofd boven water te houden. Jonge gezinnen klagen erover dat ze geen huis kunnen kopen. Netanyahu, diep verontrust over de peilingen, zegt nu dat er veranderingen nodig zijn op de woningmarkt. Het probleem is dat hij daarmee zes jaar te laat is.

Elke zaterdag in het  Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd – commentaar over gebeurtenissen in Israël vanuit Israël. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close