Chaos in Jemen

Het lijkt alsof de wereld staat te schudden. Om maar een paar gebeurtenissen te noemen: een gestoorde piloot die al zijn passagiers en collega’s vermoordt, een islamitische terreurgroep die een bloedbad aanricht onder studenten, Arabische landen die desintegreren. En een aantal westerse landen, Rusland en China die een akkoord sluiten dat de weg kan banen naar een nucleair bewapend Iran.

In deze turbulente tijd dreigen we het belang van andere ontwikkelingen over het hoofd te zien. Neem Jemen. Is dat geen economisch achtergebleven land, ergens in het zuiden met wonderlijke huizen, zandpaden en burgers die om godsdienstige redenen in gewaden rondlopen die veel te warm zijn voor het klimaat? In dit land is een oorlog uitgebroken. Maar gelukkig is het ver weg.

Toch kan de oorlog die daar gevoerd wordt een van de belangrijkste worden in de recente geschiedenis. Voor Israël, de Arabische wereld en voor landen als Nederland.

Houthi-rebellen

Het Jemenitische leger is uit elkaar gevallen. Een deel strijdt met de Houthi-rebellen mee, een ander deel staat achter de officiële president Abd Rabbu Mansour Hadi. De Houthi’s lijken te winnen. Ze hangen een vorm van het sjiisme aan en genieten volgens vele deskundigen de steun van Iran.

Israël en een aantal Arabische landen zien een groot gevaar in de opmars van de Houthi’s. Iran breidt zijn invloed namelijk uit via zijn bondgenoten. Het oefent al invloed uit op het zuidelijk deel van Irak door de sjiieten, het heeft een bondgenoot in Syrië via het regime van Bashar Assad en het beheerst Libanon door Hezbollah. Bovendien zoeken Gaza en Iran toenadering. Niet alleen Israel, maar ook Saudi-Arabië dreigt te worden ingesloten door Irans bondgenoten.

De Houthi’s dringen nu door naar het zuiden van Jemen, naar de Straat van Bab el Mandeb. Voor Saudi-Arabië en een aantal Arabische landen was dat reden om een militaire operatie te starten. President Barack Obama keurde support aan de coalitie goed.

Scheepvaartverkeer

Een groot gevaar schuilt namelijk in de overname van het zuiden van Jemen door de Houthi’s. Als dat gebeurt, kan Iran mogelijk controle uitoefenen op het scheepvaartverkeer dat gebruik maakt van het  Suez-kanaal en de Rode Zee. Dat kan niet alleen desastreuze gevolgen krijgen voor Israel, maar ook voor Europa en Amerika en de Afrikaanse en Arabische landen aan de Rode Zee.

Het volgende scenario is niet meer denkbeeldig: Iran heeft straks de capaciteit de Straat van Bab-el-Mandeb en de Straat van Hormuz af te sluiten. Als dat land bovendien nog nucleaire wapens krijgt, zijn de mogelijkheden om de blokkade te doorbreken beperkt.

Teheran, die het gematerialiseerde Westen dan in de  wurggreep houdt, kan vervolgens beginnen zijn dictaten uit te delen. Het is daarom te hopen dat de Saudische coalitie erin zal slagen de opmars van de Houthi’s en daarmee de verdere opmars van Iran in het Midden-Oosten te stoppen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close