Regering heeft het gevaar van Joodse terreur onderschat

Elk land heeft zijn portie gevaarlijke radicalen. Israël is geen uitzondering. Zo schoot in mei 1990 de Joodse terrorist Ami Popper in Rishon Lezion zeven Palestijnen dood die aan de kant van de weg op werkgevers stonden te wachten. De arts Baruch Goldstein opende in februari 1994 het vuur in een moskee in Hebron en doodde 29 Palestijnen. In november 1995 schokte Yigal Amir de wereld door premier Jitschak Rabin dood te schieten tijdens een vredesdemonstratie.

De laatste jaren nam het aantal brandstichtingen en ontwijdingen van religieuze plaatsen toe. De daders schilderden vaak het woord ”prijskaartje” op het doelwit. De gedachte is: als de regering iets doet wat de radicalen in de nederzettingen niet zint, dan betalen de meest gehaten in de samenleving (moslims, christenen en ook linkse Joden) de rekening. De brandstichting in een kerk in Tabgha was de 43e ”prijskaartje”aanval volgens Tag Meir, een organisatie die zich inspant voor goede relaties tussen de bevolkingsgroepen.

Haatgroep

Een beruchte haatgroep die de kop heeft opgestoken, is Lehava. In november arresteerde de politie een aantal activisten van deze groep op verdenking van brandstichting in de Jeruzalemse school Max Rayne Hand in Hand. Wat de daders niet beviel, is dat deze school zowel Joodse als Arabische leerlingen en leerkrachten heeft.

De leider van Lehava liet vorige  week weten dat het toegestaan is kerken in brand te steken. In zijn ogen zijn christenen afgodendienaars.

Joodse extremisten worden er ook van verdacht achter de brand te zitten van vorige week in het Palestijnse dorp Duma. Daarbij kwam het achttien maanden oude jongetje Ali Dawabsha in de vlammen om. Zijn broertje, vader en moeder vechten voor hun leven in het ziekenhuis.

Hoe heeft het zover kunnen komen? De oorzaak van de toename van het geweld is dat de regering en veiligheidsinstanties het gevaar van Joods extremisme hebben onderschat. Ze zijn vooral gefixeerd op het gevaar van Palestijnse terreur. Dat bestaat zeker, maar ook aan Israëlische kant kunnen terroristen dood en verderf zaaien.

Onvoldoende bewijs

Dat de autoriteiten het probleem onvoldoende serieus hebben genomen, bleek bijvoorbeeld uit de cijfers die de organisatie Yesh Din in mei publiceerde. De kans dat kolonisten worden veroordeeld voor geweld tegen Palestijnen is volgens Yesh Din minder dan 2 procent. In meer dan 85 procent sluiten de onderzoekers de dossiers omdat ze de daders niet kunnen vinden of omdat ze onvoldoende bewijs hebben.

Nu betalen Israëliërs en Palestijnen de prijs van deze verwaarlozing. De enige hoop is dat premier Netanyahu de veiligheidsdiensten opdracht heeft gegeven om alle wettelijke middelen te gebruiken om de misdadigers te vinden. Het is van groot belang dat de veiligheidsinstanties hun achterstand inhalen. De extremisten brengen namelijk niet alleen eigendommen en levens in gevaar, maar ook het toerisme, de reputatie van het land en zelfs de staatsveiligheid.

Foto: leden van de pro-vrede groep Tag Meir op bezoek in Duma. Foto: met dank aan Tag Meir.

Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke week in het RD.nl de rubriek ‘Israël Ingezoomd’.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close