Bouwwerk uit tijdperk tempel ontdekt

Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben recent in Jeruzalem een bouwwerk ontdekt op de straat die 2000 jaar geleden naar de tempel leidde. Mogelijk fungeerde het als podium.

Het bouwwerk is van natuurstenen gemaakt en heeft de vorm van een piramide. De vondst werd gedaan in de Stad van David, een gebied aan de zuidzijde van de Tempelberg, buiten de huidige muren van Jeruzalems Oude Stad.

De archeologen Nahshon Szanton en dr. Joe Uziel troffen de trapvormige constructie aan op de straat die 2000 jaar geleden leidde van het badwater van Siloam naar de Tweede Tempel. De weg werd in het vierde decennium na Christus bestraat met grote platte plavuizen. Hij liep waarschijnlijk boven een afvoerkanaal dat regen uit de stad leidde.

Dr. Joe Uziel, mededirecteur van de opgraving in de Stad van David, op het bouwwerk uit de Tweede Tempelperiode. „Mogelijk was het een soort monumentaal podium bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken op de weg naar de tempel.” beeld Shai Halevy, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
Dr. Joe Uziel, mededirecteur van de opgraving in de Stad van David, op het bouwwerk uit de Tweede Tempelperiode. „Mogelijk was het een soort monumentaal podium bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken op de weg naar de tempel.” beeld Shai Halevy, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Raadsel

Waar de verhoging precies voor diende, is de archeologen een raadsel. Duidelijk is wel dat het bouwwerk goed te zien was voor pelgrims die op weg waren naar de tempel.

„We geloven dat het een soort monumentaal podium was, bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken op de belangrijkste weg van de stad”, geven Uziel en Szanton in een persverklaring aan. „Het zou heel interessant zijn te weten wat daar 2000 jaar geleden werd gezegd. Werden hier boodschappen verkondigd namens de regering? Diende het misschien voor de verspreiding van nieuws of roddels, of werden hier waarschuwingen gegeven of preken gehouden? Helaas weten we het niet.”

Uit oude Joodse bronnen blijkt dat er „stenen” waren die tijdens de Tweede Tempelperiode dienden voor openbare doelen. Bijvoorbeeld om goederen te verkopen of verloren voorwerpen terug te claimen.

Twee Britse archeologen, Bliss en Dickie, ontdekten ongeveer honderd jaar geleden al een klein gedeelte van de constructie. Zij dachten destijds dat de traptreden naar een huis leidden dat was verwoest. „Ze zouden zeker opgewonden zijn geweest als ze het helemaal onthuld hadden gezien”, aldus de archeologen nu.

Een munt uit de tijd van de grote opstand tegen de Romeinen (66-70 na Chr.), die is gevonden in het puin boven de straat uit de Tweede Tempelperiode. Foto: Carla Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
Een munt uit de tijd van de grote opstand tegen de Romeinen (66-70 na Chr.), die is gevonden in het puin boven de straat uit de Tweede Tempelperiode. Foto: Carla Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
3
Andere zijde van de munt.

Foto top: Trappen bij het badwater van Siloam. Het water bevond zich aan de rechterzijde. © Alfred Muller

Dit artikel verscheen ook in het © Reformatorisch Dagblad, 3 september 2015

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close