Hoe de negatieve gevolgen van de deal met Iran tegen te gaan

Van alles had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ingezet om de deal tussen Iran en de P5+1 te torpederen: toespraken die over de hele wereld te beluisteren waren, gesprekken met politieke leiders uit alle hoeken van de wereld en een peperdure campagne van de Amerikaanse pro-Israël lobbygroep AIPAC om het Amerikaanse publiek te beïnvloeden. Nu blijkt dat dat alles onvoldoende heeft geholpen.

Critici in Israël – en daarbuiten – wijzen erop dat de P5+1 (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) allerlei concessies heeft gedaan in hun overleg met Iran. Zo blijft Irans nucleaire infrastructuur intact. Het kan in het geheim verder werken aan zijn nucleaire capaciteit, omdat de inspecteurs niet „altijd, overal, direct” heen mogen. Bovendien krijgt Iran 100 miljard dollar aan bevroren tegoeden, waarmee het terreurgroepen kan versterken. Dit houdt in de praktijk in dat Hezbollah vanuit Libanon en Hamas vanuit Gaza Israëlische burgers straks met zwaardere wapens kunnen beschieten dan ooit tevoren. Iran kan ook doorgaan met zijn ballistische rakettenprogramma.

Best denkbare overeenkomst 

Toch gaat het volgens de Amerikaanse regering om de best denkbare  overeenkomst. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei afgelopen woensdag in Philadelphia zelfs dat de deal de VS, Israël en de Golfstaten veiliger maakt. „Ik ben ervan overtuigd dat deze overeenkomst zal voorkomen dat Iran ooit een nucleair wapen krijgt.”

Het lijkt erop dat de Obama regering overtuigt. Alleen het Amerikaanse Congres had het verdrag nog tegen kunnen houden. Dat kreeg 60 dagen de tijd om erover na te denken. In het Congres bestaat weliswaar brede weerstand tegen het akkoord, maar deze is onvoldoende om het tegen te houden. Alles wijst erop dat president Barack Obama eind volgende week een overwinning gaat boeken en premier Benjamin Netanyahu een nederlaag.

Verbetering relaties 

Toch is niet alles verloren. Netanyahu zou er goed aan doen zich nu in te spannen voor verbetering van de relaties met het Witte Huis, die door zijn campagne schade hebben geleden. Het is belangrijk afspraken te maken over de toekomst.  De Amerikanen hebben al aangegeven dat ze dit willen doen. Kerry schreef in een brief aan het Congres dat president Obama technologie wil geven die moet helpen de aanvalstunnels op te sporen, die Hamas en mogelijk ook Hezbollah onder Israëlisch grondgebied graven. Ook wil de president helpen bij de verbetering  van de Arrow 3 en de Slinger van David. Deze wapensystemen moeten straks de vijandelijke raketten uit de lucht of ruimte schieten.

De Israëlische strategische deskundige Amos Yadlin denkt aan een Amerikaans-Israëlisch „parallelakkoord”, dat naast het akkoord met Iran moet komen. Dit moet de zwakke punten van de Irandeal ondermijnen. Beide landen moeten afspraken maken over wat ze gaan doen als Iran het akkoord schendt, over hoe Irans negatieve invloed in het Midden-Oosten te bestrijden en hoe Israëls militaire voorsprong op de Arabische landen te versterken.

Foto: Bij de gesprekken over het nucleaire akkoord met Iran in Wenen. Foto: European Action Service.

Elke week in RD.nl vanuit Jeruzalem: Israël Ingezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close