Arabische scholen staken mee

Alle Arabische scholen in Israël hielden maandag voor een dag hun deuren dicht om solidariteit te betuigen met de christelijke scholen.

De staking in het Arabisch onderwijs werd uitgeroepen door de Nationale Associatie van Arabische Ouders en het Nationaal Comité van Leiders van Arabische gemeenten in Israël, meldde de nieuwswebsite Ynet.

Ynet berichtte ook dat de regering van plan is het budget voor onderwijs in 2015 en 2016 te verhogen met 7 miljard sjekel (omgerekend zo’n 1,5 miljard euro). Een groot deel van het geld gaat naar de Joodse ultra-orthodoxe en nationaal-
religieuze onderwijssystemen.

De 47 aan kerkelijke denominaties verbonden christelijke scholen staken sinds 1 september vanwege budgetproblemen. Deze scholen worden bezocht door ongeveer 33.000 leerlingen uit christelijke en islamitische gezinnen. Ze vormen ongeveer een derde deel van de Arabische scholen in Israël.

Tientallen Arabische academici hebben een verklaring uitgegeven waarin zij instemmen met de eisen van de „particuliere” scholen in de Arabische sector. Daarmee doelen ze op de christelijke scholen, die op papier onder de categorie ”erkend, maar niet officieel” vallen.

„Veel van onze particuliere scholen hebben tientallen jaren bestaan, lang voordat de staat Israël werd gesticht”, stellen de wetenschappers in hun verklaring. „Ze hebben zich toegewijd aan het grootbrengen en onderwijzen van honderdduizenden vrouwen en mannen uit alle sectoren en godsdiensten in de Arabische samen­leving.”

Foto: protest voor het premierskantoor. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close