Palestijnse christenen tussen wal en schip

Palestijnse christenen maken een moeilijke tijd door.  Ze bevinden zich namelijk tussen wal en schip. De Israëlische Joden aan de ene zijde, de Palestijnse moslims aan de andere. En van beide zijden ondervinden ze druk.

In de Gazastrook is de werkloosheid gestegen tot 42 procent. Het aantal christenen is gedaald tot ruim duizend. Vorig jaar voerden jihadisten in Gaza een oorlog tegen Israël. Huizen liggen nog steeds in puin. Hamas echter zegt dat aanvalstunnels zijn hersteld. Alles is klaar voor de volgende ronde.

Jorge Hernandez van de rooms-katholieke parochie in Gaza vertelde de katholieke nieuwsdienst dat het aantal Palestijnen dat bereid is te vechten is verveelvoudigd vanwege de oorlog vorig jaar. Dat kan zijn voor Hamas, de Islamitische Jihad, de salafisten of Islamitische Staat.

Gediscrimineerd

Christenen worden intussen gediscrimineerd. Banen kunnen ze alleen krijgen met hulp van een islamitische vriend. „Geen winkel of bank zal hun banen aanbieden. Ze komen dus naar de kerk om hulp te vragen.”

Op de Westoever kampen Palestijnen met de feitelijke Israëlische annexatie van stukken land. De strijd van de lutherse familie Nassar om het land bij de Tent of Nations, ten zuiden van Bethlehem, is internationaal bekend. De presbyteriaanse kerk in Bethlehem claimt eigendomsrechten van een gebouwencomplex ten zuiden van Bethlehem dat nationaal-religieuze Israëliërs hebben gekocht via een Zweedse organisatie. Verder slaan Palestijnse christenen alarm over de bouw van de scheidingsbarrière bij Beit Jala, waardoor tientallen families niet meer zomaar naar hun land kunnen.

Ongetwijfeld zullen sommigen zeggen dat alles legaal is gegaan. Deze christenen hebben volgens hen juridisch geen been om op te staan. Maar waar het om gaat is dit: Israël heeft als heersende macht de plicht om voor de plaatselijke bevolking te zorgen.

Brand

Er bestaat ook zorg over de invloed van radicale moslims. Op 26 september ontstond er brand in het maronitische Sint Charbelklooster in Bethlehem. Over de oorzaak daarvan deden verschillende theorieën de ronde. Kanselier Sobhy Makhoul van het patriarchaat in Jeruzalem vertelde AsiaNews echter dat het ging om „sektarisch vandalisme door radicale moslims.”

De website Linga citeerde eerder dit jaar sjeik Issam van de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Die stelde dat het idee dat moslims vriendelijk en beleefd moeten zijn tegenover niet-moslims, onjuist is. „Moslims moeten niet-moslims voor de keuze stellen: bekering tot de islam, het betalen van de jizya (belasting) of vechten.” Dat laatste staat synoniem voor de dood.

Palestijnse christenen zijn bezorgd over de radicale islam. Nu kunnen ze nog een beroep doen op de Palestijnse Autoriteit. Maar wat als president Mahmud Abbas ten val komt en er chaos uitbreekt? Of als de moslimbroeders van Hamas de macht overnemen? Of erger nog de salafisten? Christenen zijn dan de kwetsbaarste groep.

Elke zaterdag in RD.nl: ‘Israël Ingezoomd’. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.

Foto: Bethlehem – Palestijnse christenen laten zien waar het om gaat. @ Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close