Sfeer in Jeruzalem klaart op

„We merken er helemaal niets van.” Deze opmerking heb ik de afgelopen dagen een paar keer gehoord van toeristen die Israëls hoofdstad bezoeken. Hun aantallen of het aantal boekingen waren twee week geleden dan ook nog niet teruggelopen. Het ministerie van Toerisme meldde dat in september zelfs meer vakantiegangers arriveerden dan in dezelfde maand vorig jaar.

Maar wie hier woont en goed oplet, voelt dat de situatie op straat anders is dan een maand geleden. Ik zal een paar voorbeelden geven. Enkele dagen geleden kwam ik op straat een professor tegen die ik vrij goed ken. We maken vaak een praatje over de politiek.

Deze keer had hij echter een wandelstok bij zich en ik  informeerde naar zijn gezondheid. „Je moet iets bij je hebben om je te verdedigen”, zei hij. „Hier kan ik een mep mee uitdelen.”

Joggen

Nog een voorbeeld. ’s Avonds na het ondergaan van de zon bevinden er zich altijd vrij veel burgers op straat. De temperaturen zijn dan aangenaam. Tijd dus om te joggen of te wandelen. Deze week viel mij echter op dat er geen Palestijnen onder de wandelaars waren. En het aantal Israëliërs dat normaal de benen strekt, was hooguit de helft van het normale aantal.

Op straat kijken burgers mij aan, ik kijk hen aan. Gaat het om een betrouwbaar persoon of om jihadist die opeens Allahu Akbar (Allah is groot) begint te schreeuwen en een dolk tevoorschijn haalt?

Op de kruispunten staan politieagenten of soldaten. Dat is vooral het geval in gebieden waar Joodse en Arabische wijken aan elkaar grenzen. Ze sommeren Palestijnse Jeruzalemmers met de handen omhoog tegen de muur te gaan staan en fouilleren hen. Bij de uitgangswegen van Arabische wijken zijn wegversperringen opgericht. Dit is allemaal enorm triest voor verreweg de meeste Palestijnse burgers die gewoon willen werken of de dokter willen bezoeken in de Joodse wijken.

Wegversperringen verwijderd 

Gelukkig gaat het langzaam maar zeker weer de goede kant op in deze mooie stad. De eerste wegversperringen zijn weer verwijderd. Het aantal burgers op straat neemt weer toe, al zijn de oude aantallen nog niet terug. In de Jaffa winkelstraat rijdt nu ongeveer elke vier minuten een politiepatrouille voorbij, maar niet meer elke minuut als begin vorige week.

Hopelijk klaart de sfeer de komende dagen verder op. Maar helaas zal het hooguit om een tijdelijke verbetering gaan. Politici en veiligheidsmensen houden zich namelijk bezig met het blussen van branden. Maar de brandstof zelf raken ze niet aan: een onopgelost conflict.

Gelukkig biedt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hulp aan. Hij komt met voorstellen die moeten leiden tot vermindering van spanning. En vervolgens moeten Israëliërs en Palestijnen zo snel mogelijk terug naar de onderhandelingstafel. Zo kan het namelijk echt niet langer.

Foto: Braziliaanse toeristen blijven komen. Foto: Alfred Muller

IsraelIngezoomd: elke zaterdag korte analyse vanuit Jeruzalem in het RD

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close