Facebook voor het gerecht

RD-correspondent Alfred Muller levert elke zaterdag vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: sociale media helpen terroristen.

Vertegenwoordigers van Facebook staan over enkele maanden in New York voor de rechter. Circa 20.000 Israëliërs hebben een klacht tegen de mediagigant ingediend. Ze geloven dat hun leven gevaar loopt door de oproepen op Facebook hen te doden.

Ze worden vertegenwoordigd door de Israëlische advocate Nitsana Darshan-Leitner van Shurat HaDin (het Israëlische Centrum voor Recht) en twee Amerikaanse advocaten. De belangrijkste klager was Richard Lakin (76). Deze burger, die zich inspande voor goede Joods-Arabische relaties, raakte zwaargewond bij een aanslag op een stadsbus in Jeruzalem en is inmiddels overleden.

Sterk argument

De klagers hebben een sterk argument. Palestijnse internetactivisten en hun aanhangers gebruiken foto’s, cartoons, video’s en andere berichten die oproepen tot geweld tegen Joodse Israëliërs. Ze laten terroristen zien hoe ze iemand het beste met een mes kunnen bewerken. Wie zelf omkomt bij het neersteken van Joden, krijgt de eretitel ”shahid” (martelaar). Dat is iemand die sterft in de heilige oorlog.

De Israëlhaters melden ook dat Israëlische soldaten Palestijnen zonder reden doodschieten en vervolgens een mes naast het lichaam plaatsen. Ook doen allerlei antisemitische spotprenten het goed, zoals de Jood die koffers draagt. Zo’n tekening betekent: binnenkort gaat hij Palestina weer uit.

Aanstichten tot geweld 

Nitsana Darshan-Leitner vertelde deze week de pers dat aanstichten tot geweld vooral in sociale media voorkomt. Pagina’s die oproepen tot het doden van Joden, hebben volgens haar miljoenen aanhangers. Ze wil dat de rechter ophitsing tegen Joden op Facebook verbiedt.

De anti-Joodse berichten staan niet alleen op Facebook, maar ook op Twitter en YouTube. Facebook is echter het belangrijkste medium. Als Shurat HaDin deze zaak tegen Facebook zou winnen, zullen naar verwachting ook Twitter en YouTube de verwerpelijke berichten verwijderen.

Vrijheid van meningsuiting 

Shurat HaDin zal deze zaak hopelijk winnen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de aanstichting tot geweld dient te worden verboden. Zeker als de oproep gehoor vindt en levens van gewone burgers in gevaar brengt.

Toch zou het naïef zijn te denken dat het terreurprobleem opgelost zou zijn als de sociale media de oproepen tot moord verwijderen. Het hoofd van de militaire inlichtingendienst, majoor-generaal Herzl Halevi, vertelde de regering dat woede en frustratie onder Palestijnen medeoorzaken van de terreurgolf zijn. Volgens het dagblad Ha’aretz zei Halevi dat ze aanvallen uitvoeren omdat ze zich wanhopig voelen en denken dat ze niets te verliezen hebben.

Niet alleen sociale media, ook Israëlische en Palestijnse politici hebben een taak. Ze dienen weer met elkaar te praten. Ze moeten zo snel mogelijk stappen zetten die de sociale en economische omstandigheden van Palestijnen verbeteren.

Voor commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël zelf: Israël Ingezoomd. Elke zaterdag in RD.nl

Foto boven: In de war room van Facebook, waar technologen de mediagigant verder ontwikkelen. Foto: Robert Scoble, Flickr CC.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close