Vrienden van Sion Museum

“Welke van de dertien talen wilt u horen”, vraagt de gids mij? Een Nederlandse stem klinkt uit het plafond van de zich langzaam omhoog bewegende lift. De wanden veranderen in rood, geel en groen. De tour door de geschiedenis begint op de hoogste verdieping van het complex.

De gids toont de weg door het museum, zegt wat de bezoekers moeten doen om uitleg te krijgen en staat klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Maar de informatie komt vooral via de audiovisuele presentaties.

Een bezoek aan het splinternieuwe Friends of Zion Museum in Jeruzalem is een indrukwekkende ervaring. Bezoekers krijgen met behulp van de meest geavanceerde technieken het verhaal te horen van christenen die Joden hebben geholpen.

Even later sta ik voor een maquette van het land Israël, met daarachter een 12 meter breed scherm en drie projectoren aan het plafond en vijf op de grond. Vanaf het scherm heet oud-president Shimon Peres de kijker welkom.

Een lichtstreep beweegt zich over de maquette van de Negev naar de voet van het Hermongebergte. De streep geeft aan hoe het volk Israël vanuit Egypte Kanaän binnentrok. Op het scherm bevinden zich beelden van bergen en steden met wolkenkrabbers. In een klein land komen oud en modern namelijk bij elkaar. Tenslotte verschijnt de auteur Mike Evans in beeld. Hij is het brein achter dit museum.

Oren_Cohen_photo_01_(14)
Presentaties in het Vrienden van Sion Museum. Foto: Friends of Zion Museum

Audiovisuele presentaties

Op de lagere verdiepingen bekijken we andere audiovisuele presentaties die de rol van christenen benadrukken. De Bijbelteksten in het museum zijn alleen uit het Oude Testament, de naam Jezus wordt nergens genoemd. Sommige presentaties zijn driedimensionaal. Het volume wat zachter zetten zou geen kwaad kunnen.

Van Corrie ten Boom en haar vader Casper is een sculptuur gemaakt. In dezelfde hal staat George Bush. Hij was een professor Hebreeuws die in 1844 een boek publiceerde waarin hij pleitte voor de terugkeer van de Joden naar het land van hun voorvaderen. De auteur stelde dat zij zich zouden bekeren tot het christendom. Deze Bush was een verre familielid van de twee Amerikaanse presidenten die later net zo zouden heten.

Andere christenzionisten zijn geschilderd op lichtgevende panelen aan de muur. Leg je hand op de figuur, en ze beginnen te bewegen en te vertellen over hun rol in de geschiedenis. Theodor Herzl staat naast de Duitse keizer Wilhelm II – beiden waren ze in 1898 in het heilige land. In weer een andere zaal is er aandacht voor de Holocaust en de rol van christenen in het verzet.

Ook komen we koning Victoria tegen, Alice Olifant en natuurlijk de familie Spafford, die de American Colony startte. En dan hebben we de Britse luitenant-kolonel John Henry Patterson, die ook nog de vader van de huidige premier Benjamin Netanyahu heeft gekend. Patterson was in de Eerste Wereldoorlog commandant van het Joodse Muilezel korps – het eerste Joodse korps dat na de verwoesting van de Tweede Tempel weer werd opgericht. De tour wordt afgesloten met een driedimensionale presentatie die de kijkers oproept in de voetsporen te treden van de figuren die ze zijn tegengekomen.

Friends of Zion Museum, Friends of Zion Heritage Center
Het nieuwe Vrienden van Sion Museum in Jeruzalem. Foto: Alfred Muller

Corrie ten Boom

Mike Evans, die 42 boeken heeft geschreven en de initiatiefnemer is,  liet ook het museumhuis van Corrie ten Boom opknappen. Hij wilde laten zien dat vele christenen vriendschap hebben betoond aan het Joodse volk – en daarvoor soms veel hebben opgeofferd.

Woordvoerder dr. Hilik Goldstein weet niet precies hoeveel het museum gaat kosten, omdat het complex nog niet helemaal klaar is. Maar het gaat in elk geval om miljoenen. Voor het project heeft Evans donateurs gevonden.

Het audiovisueel museum kan slechts de brede lijnen aangeven.  Alleen bepaalde christenzionisten kunnen voor het voetlicht geplaatst worden. De instelling mikt op zowel Israëlische als buitenlandse bezoekers. Naast het gebouw zijn nog een bijbehorende boekwinkel, restaurant en zaal in aanbouw.

De officiële opening was in september. Het bezoek is in elk geval tot eind dit jaar gratis, daarna zal de prijs volgens Goldstein “niet hoog” zijn. Een voordeel is dat het zich in het centrum van de stad bevindt, volledig voor gehandicapten toegankelijk is en ook speciale hulpmiddelen heeft voor slechthorenden.

Meer info op de website van het museum.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar in Israel Aktueel

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close