Netanyahu: EU moet zich schamen

Israël heeft woedend gereageerd op het besluit van de Europese Unie richtlijnen te geven voor speciale etiketten voor producten die afkomstig zijn van de Westelijke Jordaanoever.

In een verklaring van de EU-delegatie in Israël staat dat het etiket „made in Israel” voor producten uit nederzettingen op de Westoever misleidend is voor de klant. Producten mogen dit etiket alleen hebben als ze gemaakt zijn binnen Israëls internationaal erkende grenzen. Dat wil zeggen dat ze gemaakt moeten zijn door bedrijven binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Israël veroverde de Westoever in 1967 op Jordanië, nadat dat land Israël aanviel. De Europese richtlijn zou in overeenstemming zijn met bestaande Europese wetgeving.

De speciale labels moeten ook aangebracht worden op producten uit de Golanhoogte en de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem. Het etiket met de woorden „product uit de Golanhoogte” of „product uit de Westoever” is volgens de Europese Commissie onvoldoende. Etiketten als „product uit de Golanhoogte (Israëlische nederzetting)” of „product uit de Westoever (Israëlische nederzetting)” kunnen echter wel.

Lees de reacties op de website van het RD.

Foto: EU-buitenlandchef Federica Mogherini en premier Benjamin Netanyahu tijdens Netanyahu’s bezoek aan Berlijn op 23 oktober.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close