Mozaïek onthuld in Lod

LOD – Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben maandag in Lod een Romeins mozaïek getoond aan journalisten en diplomaten. Ze vonden het mozaïek vorig jaar in de Neve Yerek wijk van de stad.

Het mozaïek bevond zich in een binnenhof, waar het dagelijks leven zich afspeelde. „De mensen zaten op banken en stoelen en keken naar het mozaïek”, zegt archeologe Hagit Torgë. „De bewoners ontmoetten daar hun vrienden en aten daar.”

In de villa moet een rijke familie hebben gewoond. De eigenaar liet een kunstenaar uit Afrika komen. Een aantal dieren die de kunstenaar afbeeldde komen namelijk in Afrika voor.

De Romeinse villa werd aan het einde van de tweede eeuw gebouwd. Het huis bleef in gebruik tot het begin van de vierde eeuw. Toen kwam er een christelijke familie in wonen. Deze vergrootte het complex, voegde kamers toe en legde een watersysteem aan. Uit de marmeren tafels die ze hadden, bleek dat ook die familie rijk was. Na de inval van de moslims in de zevende eeuw raakte de plek in verval.

Behalve het mozaïek dat ze gisteren lieten zien, vonden de archeologen eerder een ander mozaïek in de ontvangsthal van het huis. Deze vloer is uitgeleend aan musea elders op de wereld, maar zal worden teruggeplaatst. Beide mozaïeken krijgen een plaats in het bezoekerscentrum dat de gemeente Lod op de plek gaat bouwen.

De Bijbel noemt de stad Lydda, waaronder in Handelingen 9:32. In de buurt van de opgravingen bevindt zich ook een tel (archeologische heuvel).

Uit opgravingen op de tel enkele jaren geleden bleek dat een grote Joodse gemeenschap in de stad woonde. Na de opstand van Bar Kochbah (132-135) verlieten de meeste Joden de stad. Velen trokken naar Galilea. In Lod vestigde zich een heidense bevolking.

Deze slideshow vereist JavaScript.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close