Jonathan Pollard voorwaardelijk vrijgelaten

JERUZALEM – De droom van Jonathan Pollard (61) ging vrijdag in vervulling. Na dertig jaar opgesloten te hebben gezeten, kon de vroegere Amerikaanse spion voor Israël als vrij man de poort uitlopen van de Butnergevangenis in North Carolina.

De affaire-Pollard heeft de afgelopen decennia een domper gezet op de relaties tussen Israël en de VS. Het heeft Israëlische politici en Pollards talloze supporters veel gekost om dit moment te bereiken. Jarenlang hebben zij aangedrongen op de vrijlating van de vroegere inlichtingenanalist bij de Amerikaanse marine. Anderen die topgeheime documenten hebben doorgespeeld aan de bondgenoten van de VS hebben niet zulke zware straffen gekregen, zeggen zijn medestanders.

Netanyahu

„Het volk Israël verwelkomt de vrijlating van Jonathan Pollard”, zei premier Benjamin Netanyahu in een verklaring. „Als iemand die Jonathans kwestie jarenlang heeft aangekaart bij opeenvolgende Amerikaanse presidenten, heb ik lang gehoopt dat deze dag zou aanbreken. Na drie lange en moeilijke decennia wordt Jonathan eindelijk herenigd met zijn gezin. Mag deze sabbat hem veel vreugde en vrede brengen, die de komende jaren en decennia zal voortduren.”

Netanyahu zou echter zijn kabinetsleden hebben geïnstrueerd om voorlopig niet over Pollard te praten. Het is duidelijk dat de affaire-Pollard ook in de toekomst een gevoelige kwestie blijft.

Voorwaarden

De VS hebben voorwaarden verbonden aan zijn vrijlating. Hij mag de komende vijf jaar de VS niet verlaten, hij mag geen interviews geven aan de media of surfen op internet en hij heeft gedurende minstens één jaar een meldplicht.

Advocaat Alan Dershowitz, die Pollard vertegenwoordigde, noemde de voorwaarden in een interview met The Jerusalem Post „totaal irrationeel.” Pollard beschikt volgens hem niet meer over geheime informatie. „Eerlijk gezegd geloof ik dat de reden gedeeltelijk is dat ze hem niet naar Israël willen laten gaan. Ze willen namelijk niet dat hij daar een held wordt of de Israëlische politiek met zijn conservatieve denkbeelden beïnvloedt.”

Staatsburgerschap

De voorwaarden kunnen echter worden opgeheven. Pollard hoopt naar Israël te verhuizen. Hij kreeg al twintig jaar geleden het staatsburgerschap.

In juli kondigde de commissie voor vervroegde vrijlating het einde van Pollards gevangenschap aan. Deze keer tekenden de autoriteiten geen bezwaar meer aan.

Foto:  “We willen Pollard thuis.” Jarenlang hebben supporters aangedrongen op de vrijlating van Pollard. Bron: Wikipedia

Dit artikel verscheen in het Reformatorisch Dagblad op 21 november 2015

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close