Het leven met terreurdreiging

Leven onder de dreiging van terreur, hoe doe je dat? Ik woon in een land waar extremisten aanslagen uitvoerden met bommen en vuurwapens. Tegenwoordig plegen terroristen vooral aanslagen door met messen te steken of met auto’s op voetgangers in te rijden. Enkele conclusies.

Ten eerste: terreur raakt iedereen. Terreur treft in de eerste plaats hen die bij aanslagen het leven verliezen of gewond raken. Maar ze kunnen ook hard aankomen bij ooggetuigen. Zij zien taferelen die ze de rest van hun leven niet vergeten. Soms krijgen ze er nachtmerries van.

Maar ook het grote publiek blijft niet onberoerd. Het zijn de burgers die via de media kennisnemen van de gebeurtenissen. De gewelddaden veroorzaken soms angstgevoelens. Deze zijn normaal en gaan gewoonlijk vanzelf weer over.

Heftige beelden

Vooral gebruikers van sociale media kunnen zeer heftige beelden te verwerken krijgen. Sommige sociale mediagebruikers tonen geen enkel respect voor de slachtoffers en hun familieleden.

Ten tweede: terreur verscherpt de tegenstellingen. In tijden van terreur laaien gevoelens van haat en racisme op. Leden van de andere groep worden diep gewantrouwd. Dat gebeurt ondanks het feit dat slechts een kleine groep extremisten de aanslagen pleegt. Christenen vormen hierop geen uitzondering. In plaats van het licht der wereld te zijn, ventileren zij soms haatgevoelens op Facebook en Twitter.

Ten derde: terreur ontregelt het leven. Dat geldt in de eerste plaats voor de plek waar een aanslag is gepleegd. Wegen worden afgezet, politieauto’s en ambulances spoeden zich naar de plek des onheils. Lange files ontstaan. De politie geeft instructies. Na een explosie kan bijvoorbeeld uit megafoons klinken: „Blijf uit de buurt – er kan nog een bom afgaan.” Iedereen grijpt naar zijn of haar mobieltje om familieleden te vertellen dat ze veilig zijn, zodat de telefoonnetwerken overbelast raken.

Luchtalarm

De burgerbescherming zegt dat de bevolking bij luchtalarm naar beveiligde ruimtes moet gaan. Deze instructies dienen te worden opgevolgd. We mogen hopen dat de autoriteiten de risico’s beter kunnen inschatten dan het gewone volk. Dat gaat bepaalde plekken mijden. Ze durven niet zo goed de straat meer op. Winkeliers en restauranthouders klagen over een teruglopend aantal klanten.

Vier: terreur blaast de perceptie van gevaar op. Heel belangrijk is om alles in de juiste proporties te blijven zien. De kans dat iemand betrokken wordt bij een terreuraanslag is klein. In Israël geldt dat het aantal slachtoffers in het verkeer groter is dan het aantal slachtoffers van oorlogen en terreuraanslagen bij elkaar.

Ten slotte: leven met een zekere spanning als gevolg van terreur is mogelijk. Wel is het belangrijk om waakzaam en verstandig te zijn. Is het raadzaam om ergens niet heen te gaan? Wie in Israël woont, weet waar hij of zij op moeten letten. Wie als toerist in het land is, doet er goed aan met de plaatselijke bevolking te praten. Zij geeft doorgaans goed advies.

Foto: na de aanslag. © Alfred Muller

Beschouwing over gebeurtenissen in Israel vanuit Israël zelf: IsraëlIngezoomd. Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close