Kerry: „Abbas wanhopiger dan ooit”

Israëliërs en Palestijnen stevenen af op een gezamenlijke staat. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, op 5 december tijdens het Sabanforum in Washington.

Het Centrum voor Midden-Oosten Beleid van het Brookings Instituut in Washington houdt sinds 2004 elk jaar deze bijeenkomst. Tijdens het driedaagse evenement weiden een aantal belangrijke Amerikaanse en Israëlische bewindslieden uit over hun politieke inzichten.

Stappen nemen

Kerry leverde kritiek op Israël en de Palestijnse Autoriteit. Twee weken geleden was hij nog in Jeruzalem en Ramallah om met Israëls premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas te spreken. Hij hoopte dat ze stappen wilden nemen om de huidige golf van geweld in te dammen.

Maar de Amerikaanse minister bereikte helemaal niets. De twee weigerden ook maar iets te doen om de sfeer te verbeteren. Hij hoopte dat Israël maatregelen zou nemen om de positie van Abbas te versterken. Deze geniet weinig aanzien: zijn poging een oplossing te bereiken door diplomatie heeft niets opgeleverd. Abbas weigerde gehoor te geven aan Kerry’s oproep om terreur te veroordelen.

Haat onderwezen

Kerry vertelde de forumleden dat Netanyahu hem inlichtte  over de angst waarmee de Israëliërs leven. Ze denken dat de Palestijnen nooit zullen accepteren dat zij recht hebben in vrede in een Joodse staat te leven. Ze geloven ook dat de Palestijnen haat wordt onderwezen. Een vredesakkoord zal volgens hen leiden tot een vijandelijke staat op de Westoever.

Kerry zei verder dat Abbas wanhopiger is dan ooit over het gevoel van hopeloosheid onder de Palestijnen. Zij verwachten dat Israël hen nooit een staat zal geven. Ze zien ook dat hun land systematisch wordt afgenomen. Ze zeggen verder dat Joodse radicalen de Palestijnen ongestraft kunnen aanvallen.

Stemming nulpunt

Ook aan Palestijnse kant heeft de stemming een nulpunt bereikt. Als het zo doorgaat, kan de Palestijnse Autoriteit van Abbas in elkaar storten. Voor het Israëlische leger en de veiligheidsdienst is dat een schrikbeeld. Maar niet iedereen in het kabinet van Netanyahu denkt daar zo over. Enkele ministers zijn tegen de tweestatenoplossing. Niet alleen nu, maar altijd.

Kerry roept hen echter op het gezonde verstand te gebruiken. Hij zei dat Israëlische veiligheidsfunctionarissen erkennen dat de 30.000 Palestijnse troepen helpen de situatie onder controle te houden. Zonder hen zou Israël tienduizenden soldaten naar de Westoever moeten sturen. Israël krijgt bij de verdwijning van het Palestijnse bestuur de verantwoordelijkheid over onderwijs, gezondheidszorg en rechtsorde. Dat gaat Israël miljarden dollars per jaar kosten.

Geen binationale staat

Netanyahu beweert dat het niet zo ver zal komen. „Israël wordt geen binationale staat”, zei hij naar aanleiding van Kerry’s speech. Maar hij laat niet zien dat het hem menens is. Hij neemt geen stappen die de tweestatenoplossing bevorderen. Hij zou bijvoorbeeld Palestijnen meer bouwrechten kunnen geven op de Westoever.

De impasse betekent geen stilstand. In de praktijk wordt de kans op het bereiken van een tweestatenoplossing steeds kleiner. En daarmee ook het voortbestaan van Israël als Joodse en democratische staat.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close