Israël mag blij zijn met het Palestijnse bestuur

Het kabinet van Netanyahu heeft volgens berichten in de Israëlische media twee vergaderingen gewijd aan een mogelijke ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit. De premier heeft de ministers opgeroepen te zorgen dat dat niet gebeurt.

Want wat zouden de gevolgen zijn? Dat laat zich niet moeilijk raden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wees erop dat Israël in dat geval het werk van 30.000 Palestijnse veiligheidstroepen moet overnemen. Israëlische jongens, net van de middelbare school, gaan hun werk doen. Voor hen dreigt het gevaar van de dolksteek of de kogel als ze in de dichtbevolkte Palestijnse steden de orde proberen te bewaren. Ook wees hij op het gevaar dat jihadisten het machtsvacuüm vullen.

Israëliërs gaan betalen voor de basisvoorzieningen in de Palestijnse gebieden. Dat zijn de scholen, ziekenhuizen, drinkwaterleidingen, rioleringsbuizen en noem maar op. Bij de Palestijnen zelf valt niet veel belasting te halen. Zij zijn een stuk armer dan Israëliërs en vallen dus in de laagste belastingschalen. Belastingschalen? Welke Israëlische belastingambtenaar durft zijn werk uit te oefenen in de Palestijnse gebieden?

Staatsburgerschap

Ook zal Israël bij afwezigheid van een Palestijnse staat de Palestijnen op de Westoever het staatsburgerschap moeten aanbieden. Zo niet, dan krijgt het land het etiket apartheidsstaat opgeplakt.

Maar voor één staat voor allen ontbreekt de basis: de culturen lopen uiteen en de haat aan beide zijden is te groot om vreedzaam samenleven mogelijk te maken. West-Europa krijgt er dan misschien honderdduizenden vluchtelingen bij: Israëliërs en Palestijnen die de bommen, steekpartijen, en beschietingen willen ontvluchten.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas ontkende dat de Palestijnse Autoriteit kan desintegreren. „De Autoriteit is hier, en daarna komt de staat. Niemand heeft een ander scenario, en wij zullen geen ander scenario accepteren van wie dan ook.”

Risico’s

Sommigen zullen onmiddellijk zeggen dat een Palestijnse staat ook risico’s met zich meebrengt. Daar hebben ze gelijk in. Het zou naïef zijn te denken dat alle problemen dan opeens zijn opgelost en er volkomen vrede neerdaalt zodra er een Palestijnse staat verschijnt.

Zo kan de Hamas de macht overnemen. Ondanks de resultaten van het Hamasbestuur in de Gazastrook – wijdverbreide armoede, massale werkloosheid, elke paar jaar een oorlog met duizenden doden, huizen in puin, afsluiting en internationale isolatie – blijft de beweging populair op de Westoever. Ook IS en andere jihadgroepen liggen op de loer. Deze genieten ook aanhang onder sommige Palestijnen. Het is moeilijk te zien hoe een Palestijnse staat op korte termijn kan worden gerealiseerd.

Maar wat de regering-Netanyahu vandaag wel kan doen, is stappen ondernemen om de kans op de val van de Palestijnse Autoriteit te verkleinen. Voorlopige bevriezing van de nederzettingen bijvoorbeeld. En de Palestijnen meer bouwrechten te geven in de door Israël bestuurde delen van de Westoever. Deze maatregelen zullen het Palestijnse bestuur nu al versterken.

Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke week in het RD.nl de rubriek ‘Israël Ingezoomd’.

Beeld & Tekst © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close