De ram van Caesarea

CAESAREA – De Israëlische Oudheidkundige Dienst ontdekte aan de vooravond van Kerst een beeld van een ram in het nationale park dat is aangelegd rond de ruïnes van het oude Caesarea.

Christenen gebruikten afbeeldingen van het lam of de ram als symbool van Christus of van de gelovigen. Volgens directeuren van de opgraving, dr. Peter Gendelman en Mohammad Hater, werd het beeld mogelijk gebruikt als decoratie voor een kerk uit de zesde eeuw.

Koning Herodes de Grote (37 v.Chr. tot 4 v.Chr.) verfraaide Caesarea en diepte de haven uit. Op de plek bevond zich toen al een stadje rond een fort.

De apostel Paulus vertrok verschillende keren uit deze havenplaats voor zijn zendingsreizen. De beroemde christelijke geleerde Origenes vestigde zich in 233 in Caesarea. Hij richtte een school en een bibliotheek op die door geschiedschrijver Eusebius van Caesarea (ca. 264-340) werd uitgebreid.

Deze diashow vereist JavaScript.

Beeld van de ram van Caesarea – Foto Vered Sarig – Caesarea Development Corporation