Natuur Israël nu bijna op haar mooist

De wind gierde enkele dagen geleden om het huis en de regen striemde de ruiten. De kranten die ik op de vloer had gelegd tegen de lekkage bij een raam raakten doorweekt.

Gelukkig viel de elektriciteit niet uit. Ook de zonnecollector en watertank op het dak kwamen deze winterstorm ongedeerd door.

Dit zijn de gure, koude dagen. Donkergrijze wolken storten in korte tijd grote hoeveelheden water uit op de heuvels. Watermassa’s bruisen in normaal droge rivierbeddingen in de woestijn. Wie weet wat hij of zij wel en niet kan doen, kan er prachtige foto’s en video’s maken.

Ik verheug me al op wat er over drie, vier weken komen gaat. Groene velden kleuren rood en geel door de bloemen. De amandelboom met zijn witte en paarse bloesem laat er geen twijfel meer over bestaan: de zomer komt. In de tweede helft van februari tot en met de eerste helft van maart is Israëls natuur op haar allermooist.

Drie continenten

De Israëlische natuur is uniek. Het land ligt namelijk op de grens van drie continenten. Het kent verschillende klimaatzones. Wie in de winter ’s morgens nog loopt te bibberen in Jeruzalem kan ’s middags in de zon op het water dobberen van de Dode Zee.

Het land kent ongeveer 2700 plantensoorten. Ter vergelijking: Zweden heeft 1800 variaties, Engeland 1600. Jakhalzen, luipaarden en wolven leven in Israël in het wild. Het land kent zo’n 100 soorten zoogdieren op het land, 400 vissoorten voor de kust en 500 vogelsoorten. Over het land trekken twee keer per jaar naar schatting 500 miljoen trekvogels op weg tussen Europa en Afrika, die op hun beurt weer vogelspotters uit de hele wereld aantrekken. In de Hulavallei kunnen de vogels rusten en eten.

In het voorjaar trekken Israëliërs en toeristen eropuit om in de nationale parken en elders naar de natuur te kijken. Geen wonder dat er onder het publiek veel steun is voor de Vereniging van Natuurbescherming in Israël (SPNI).

Opslokken

Dat er in Israël veel werk is voor natuuractivisten, is logisch. De bevolking groeit hard en steden hebben de neiging steeds meer land op te slokken. De SPNI moedigt steden aan binnen de bebouwde kom hoge flats te bouwen en de natuur zo veel mogelijk te ontzien. De flora en fauna hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen overleven.

Het budget van 400 miljoen per jaar is afkomstig uit de diensten die SPNI verleent, giften en subsidies. De organisatie verzorgt lessen op scholen, organiseert wandeltochten en runt ongeveer twintig veldscholen voor natuurstudies. Ze heeft allerlei succesvolle acties gevoerd voor natuurbehoud. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een gazellevallei in het midden van Jeruzalem.

Het is goed nieuws dat natuurliefhebbers bij de overheid vaak een welwillend oor vinden. De natuur is namelijk een van de grote rijkdommen hier, waar het land Israël met recht trots op kan zijn.

RD-correspondent Alfred Muller levert elke elke week vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël in #IsraelIngezoomd. Vandaag: de natuur bereidt zich voor op de komst van de zomer.

Foto: Hulavallei. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close