Hiker vindt zeldzame munt in Galilea

KIBBOETS KFAR BLUM – Een hiker heeft in het oostelijk gedeelte van Galilea een zeldzame munt gevonden. Het goudstuk werd geslagen door keizer Trajanus en keizer Augustus is erop afgebeeld. Dat heeft de Israëlische Oudheidkundige Dienst deze week bekendgemaakt.

De munt is afkomstig uit het jaar 107 n.Chr.. Het goudstuk behoorde tot een serie nostalgische munten die keizer Trajanus (98-117 na Chr.) liet slaan om de keizers die voor hem regeerden te eren.

De hiker, Laurie Rimon, trok met vrienden door een archeologisch gebied, toen ze plotseling iets zag glimmen in het gras. Toen ze het oppakte realiseerde ze zich dat het een oude gouden munt was. De gids van de groep nam contact op met de Oudheidkundige Dienst van Israël.

„Het was niet gemakkelijk afstand te nemen van de munt”, zei ze, toen ze deze overhandigde aan de dienst. „Het is niet elke dag dat iemand zo’n bijzonder voorwerp ontdekt. Maar ik hoop dat zij in de nabije toekomst in een museum te zien zal zijn.”

Zeer bijzondere vondst 

Volgens de senior numismaticus van de dienst, dr. Danny Syon, gaat het om een zeer bijzondere vondst. Deze munt is tot nu toe slechts een keer eerder gevonden. Het andere exemplaar bevindt zich in het Britse Museum. „Op de ene kant staan de symbolen van de Romeinse legioenen naast de naam van de machthebber Trajanus. Op de andere kant staat, in plaats van een afbeelding van keizer Trajanus, zoals gebruikelijk was, een portret van keizer Augustus.

Hoofdcurator van de afdeling munten van de dienst, dr. Donald T. Ariel, zegt dat de vondst er mogelijk op duidt dat er zich een Romeins leger in dit gebied bevond. „Dat kan geweest zijn om te strijden tegen de supporters van Bar Kochbah, die tweede Joodse opstand tegen de Romeinen leidde.„Maar het is heel moeilijk dat te bepalen op basis van een munt.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook wijst hij erop dat volgens historische bronnen sommige Romeinse soldaten een hoge salaris ontvingen, dat bestond uit drie gouden munten op elke betaaldag. Vanwege de hoge waarde van de munten konden ze geen goederen op de markt kopen, omdat de handelaren geen wisselgeld hadden.

Volgens Ariel zijn bronzen en zilveren munten van keizer Trajanus vaak gevonden. Gouden munten echter zijn zeer zeldzaam. In Israël zijn twee keer eerder gouden munten van keizer Trajanus gevonden, maar die zien er anders uit dan deze munt.

Laurie Rimon zal een certificaat van waardering krijgen voor goed burgerschap, omdat ze de vondst onmiddellijk heeft overhandigd. De Israëlische wet bepaalt dat alle archeologische vondsten aan de Archeologische Dienst van Israël – een staatsinstelling – toebehoren.

Foto’s:

1. Hiker Laurie Rimon met de munt. Foto: Samuel Magal, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

2. Nir Distelfeld, een inspecteur van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, neemt de munt in ontvangst van hiker Laurie Rimon. Foto: Irit Zuk-Kovacsi, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

3. Goud is een edelmetaal. Daarom is de munt na bijna 2000 jaar nog in uitstekende staat. Foto: Irit Zuk-Kovacsi, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

4. Dr. Donald T. Ariel en de munt. Foto: Shai Halevy, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

5 en 6. Portret van keizer Augustus. Foto: Samuel Magal, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

7 en 8. Symbolen van Romeinse legioenen naast de naam van keizer Trajanus. Foto: Samuel Magal, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Video over de vondst van Samuel Magal, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Dr. Donald T. Ariel van de Israëlische Oudheidkundige Dienst geeft uitleg over de vondst.

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close