Israël kan helpen in de wereldwijde strijd tegen terreur

Eerste Paasdag, ’s avonds half zeven. Gezinnen zijn gezellig bijeen in het Gulshan-e-Iqbal Park, een van de grootste parken in de Pakistaanse stad Lahore. Dan opeens een vuurbal.

Ooggetuigen zien lichaamsdelen, bloedende gewonden, moeders die wanhopig naar hun kinderen zoeken. Het dodental liep deze week op tot 72, waarvan 29 kinderen. Een woordvoerder van de terreurbeweging Jamaat-ul-Ahrar liet weten dat de zelfmoordaanslag bedoeld was tegen christenen. De meeste slachtoffers zouden echter moslims zijn geweest.

Hoewel de aanslag kort na de aanslag in Brussel kwam, kreeg het bloedbad in Lahore vrij veel aandacht in de westerse media. En dat in een tijd waarin zelfmoordaanslagen aan de orde van de dag zijn. Ze beperken zich niet meer tot Irak, Syrië, Turkije, maar breiden zich als een olievlek uit over de wereld.

Gelukkig lijken de Pakistaanse autoriteiten de aanslag ernstig op te nemen. De regering zegt de strijd tegen de taliban op te willen voeren. Ze heeft inderdaad veel werk te doen. Dit was al de zevende aanslag dit jaar. Ook moet ze nodig aan de slag met het veel beter beveiligen van christenen.

Plaag

Terreur is een verschrikkelijke plaag, waar ook ter wereld. Bij mij in Jeruzalem hebben terroristen zichzelf een straat verderop opgeblazen en burgers meegenomen in de dood. Gruwelijke taferelen waren het, die ik nooit zal vergeten. Gelukkig horen deze bomexplosies hier nu vrijwel tot het verleden. Het land heeft veel ervaring opgedaan met terreurbestrijding. Andere landen kunnen daar baat bij hebben.

Nu IS in Syrië en Irak terrein verliest, kan deze de strijd gaan verleggen. Naar Europese landen bijvoorbeeld. Terreurdeskundige dr. Eran Lerman schreef in een publicatie van de Bar Ilan Universiteit dat Israël Europa veel te bieden heeft in de strijd tegen de islamitische terreur. En, zo zou ik toe willen voegen, ook landen als Pakistan. Al hebben Israël en Pakistan geen diplomatieke relaties, er zijn aanwijzingen dat ze in het verleden hebben samengewerkt op veiligheidsgebied.

Undercoveragenten

Israël kan helpen op verschillende manieren. Wat volgens Lerman nodig is, is het opzetten van een efficiënte methode om inlichtingen te verwerven. We kunnen denken aan het onderscheppen van berichten die jihadisten elkaar doorsturen via het internet. Dan kunnen gegevens worden onderzocht die openlijk aanwezig zijn. Moeilijk, maar van groot belang, is ook undercoveragenten door te laten dringen in de terreurnetwerken.

Deze maatregelen zijn niet gericht tegen moslims of vluchtelingen. De bedoeling is om de enkelingen uit te ziften, voordat deze toe kunnen slaan. Het kan zijn dat veiligheidsdiensten meer bevoegdheden moeten krijgen. Dat kan ten koste gaan van enkele rechten die individuen nu hebben. Maar passagiers in de vertrekhal, forenzen die in de metro op weg zijn naar hun werk en kinderen op de speelplaats hebben ook rechten. Zoals het recht om heelhuids thuis te komen.

Beeld: het Gulshan-e-Iqbal Park. Bron: Wiki

Elke week commentaar vanuit Israel over Israel in het RD: Israel Ingezoomd. Naar een efficiënte terreurbestrijding met hulp van Israël.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close