Abbas zoekt steun in Veiligheidsraad

VN-Resolutie tegen nederzettingen

De Palestijnse Autoriteit heeft een ontwerpresolutie verspreid onder een aantal leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin de bouw van Israëlische nederzettingen wordt veroordeeld. Dat heeft het Israëlische dagblad Haaretz gemeld.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas hoopt dat de Veiligheidsraad over de resolutie gaat stemmen als hij over twee weken in New York is om een VN-conferentie over het klimaat bij te wonen.

De Palestijnen hebben de afgelopen maanden overleg gevoerd over de resolutie met een aantal leden van de Veiligheidsraad, waaronder Frankrijk, Spanje en Egypte.

De laatste keer dat de raad over de nederzettingen stemde, was in februari 2011. Toen steunden 14 van de 15 leden een resolutie die de bouw ervan veroordeelt. De Verenigde Staten spraken er echter hun veto over uit.

Palestijnen hopen dat het Amerikaanse veto nu achterwege zal blijven, omdat de regering van president Barack Obama een aantal malen tevergeefs probeerde het vredesproces te bevorderen.

De ontwerpresolutie veroordeelt de bouw van de Joodse huizen aan de andere zijde van de grens van voor juni 1967, dus niet alleen op de Westoever, maar ook in OostJeruzalem. De resolutie stelt dat de nederzettingen een obstakel zijn naar vrede en dat Israël de bouw in de nederzettingen moet stopzetten.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Jordanië, nadat Jordanië Israël aanviel. Inmiddels heeft Amman afstand genomen van deze gebieden. Palestijnen hopen daar een Palestijnse staat te stichten. Ze vrezen dat er door de bouw van Joodse nederzettingen te weinig ruimte overblijft. Inmiddels wonen er zeker 550.000 Israëliërs in de nederzettingen, inclusief de Joodse wijken in Jeruzalem die aan de andere zijde van de 1967-grens zijn gebouwd.

Donderdagavond gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een verklaring waarin hij stelde dat Abbas een stap neemt waarmee hij de onderhandelingen verder weg duwt. „De enige manier om vrede te bevorderen is door directe onderhandelingen en Abu Mazen vermijdt dit,” aldus Netanyahu, die een andere naam voor Abbas gebruikte.

Netanyahu verklaarde deze week dat hij Abbas uitnodigt hem te ontmoeten. Vorige week vertelde Abbas op de Israëlische televisie dat hij heeft voorgesteld Netanyahu te ontmoeten. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zou hebben gezegd dat overleg pas kan beginnen als Israël de bouw stopzet, Palestijnse gevangenen vrijlaat die al voor 1993 vastzitten en eerdere akkoorden erkent.

Beeld: De Palestijnse president Mahmoud Selman Abbas gedurende een speciale zitting van de VN-Mensenrechtenraad in oktober 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré

Dit artikel verscheen in RD.nl op 9 april 2016.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close