Palestijnen zien niets meer in gesprek met Israël

RAMALLAH – Palestijnen zijn voorstander van een Frans vredesinitiatief en een daarmee verbonden internationale vredesconferentie. Van de rechtstreekse besprekingen met Israël verwachten ze namelijk niets meer.

Dat zei de Palestijnse premier Rami Hamdallah maandag in Ramallah op een bijeenkomst van de buitenlandse persassociatie.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een tweestatenoplossing werden in april 2014 afgebroken. Sindsdien stellen de Palestijnen hun hoop op de internationale gemeenschap.

22 jaar onderhandeld

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk laten weten de rechtstreekse onderhandelingen te willen hervatten, mits daar geen voorwaarden aan worden verbonden. Maar de Palestijnen voelen daar niets meer voor. „We hebben 22 jaar met de Israëliërs onderhandeld zonder concreet resultaat”, zei Hamdallah maandag.

Frankrijk wil begin juni een bijeenkomst organiseren van ministers van Buitenlandse Zaken. Deze raadgevende vergadering moet worden gevolgd door een internationale conferentie deze zomer, waarbij ook Israël en Palestina zullen worden uitgenodigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Palestijnse president Mahmoud Abas laten weten dat hij ook komt.

Noodzaak interventie

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, was zondag in Israël en de Palestijnse gebieden om met premier Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas te praten over het Franse plan. „Er is dus een noodzaak voor internationale interventie, omdat de situatie elke dag slechter wordt”, zei Ayrault in The Jerusalem Post.

Hamdallah zei dat hij het verdrag van de zogenoemde P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) met Iran als voorbeeld ziet dat het kan. Daar bereikte een internationaal comité een vreedzame regeling met Iran.

Tijdschema

Palestijnen hopen dat de vredesconferentie zal leiden tot een tijdschema waarbinnen een Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever moet plaatsvinden. Dat moet leiden tot een Palestijnse staat „met Oost-Jeruzalem als onze hoofdstad.”

Een probleem is echter de Palestijnse verdeeldheid. Op de Westelijke Jordaanoever is Fatah de leidinggevende partij, in de Gazastrook Hamas. Hamdallah wees erop dat Abbas heeft aangedrongen op een regering van nationale eenheid, waaraan alle partijen mee zouden doen, niet allen Fatah en Hamas. Hamas verwerpt het bestaansrecht van Israël. Als Hamas bereid is het PLO programma te erkennen, kunnen ze volgens Hamdallah aan de regering deelnemen. Dit programma staat een tweestatenoplossing voor.

Regering van nationale eenheid

Er zijn al twee besprekingsronden geweest tussen Fatah en Hamas. Hamdallah zou graag zien dat er in de komende weken een nieuwe ronde plaatsvindt, die moet leiden tot een regering van nationale eenheid. Hij hoopt dat drie maanden later zal worden gevolgd door verkiezingen voor de Palestijnse Nationale Raad en voor een president. De laatste parlementsverkiezingen en presidentiële verkiezingen vonden in 2006 plaats.

Hamdallah duidde de bezetting aan als moeder van alle problemen. Over de aanstichting tot geweld tegen Israëliërs zei hij dat de bezetting „de grootste aanstichters factor” is. Alle ministers in zijn kabinet zijn volgens hem voor geweldloos verzet.

Beeld: De Palestijnse premier Rami Hamdallah richt het woord tot buitenlandse journalisten. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close