Rusland en Israël halen banden aan

JERUZALEM – Israël en Rusland gaan de banden aanhalen. Dat zeiden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin dinsdag in Moskou.

Netanyahu bezocht het Kremlin om 25 jaar diplomatieke relaties tussen beide landen te markeren. In deze jaren zijn die banden „op een snelle en constructieve wijze” gegroeid, zo verklaarde Poetin dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met Netanyahu.

De Russische leider en Netanyahu spraken onder meer over uitbreiding van de economische samenwerking tussen beide landen. Rusland heeft daar baat bij, omdat het land gebukt gaat onder een economische crisis. Volgens Poetin kan een vrijhandelsakkoord tussen de Euraziatische Unie en Israël de handelsbanden in de gewenste richting helpen. De Euraziatische Unie is een economisch samenwerkingsverband tussen Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Armenië en Kirgizië.

Turkije

De Russische president maakte verder duidelijk dat hij de verzoeningspogingen tussen Israël en Turkije steunt. Israël en Turkije leven met elkaar in onmin sinds 2010. Toen bestormden Israëlische commando’s een Turks schip dat op weg was naar Gaza. Bij de operatie verloren tien Turkse burgers het leven.

Ook hebben beide leiders  gepraat over de afstemming tussen hun legers. Deze is bedoeld om confrontaties tussen beide legers in Syrië te voorkomen. Het Russische leger steunt het bewind van de Syrische president Bashar Assad, terwijl het Israëlische leger wapensmokkel aan Assads bondgenoot Hezbollah in Libanon wil voorkomen. Het sjiitische Hezbollah leger vormt een grote bedreiging voor Israël, vanwege zijn capaciteit Israëlische steden te bestoken met raketten.

De Israëlische premier waardeert het dat Rusland bereid is de tank terug te geven die in 1982 bij de Slag van Yacoub in Libanon werd buitgemaakt en in Rusland belandde. Bij deze slag raakten drie Israëlische soldaten vermist: Zachary Baumel, Tzvi Feldman and Yehuda Katz. Zij zijn nooit teruggevonden.

De overdracht van de tank is „een humanitaire geste van de hoogste orde voor de families van de soldaten die bij deze slag vermist raakten en die tientallen jaren geen graf hebben gehad om te bezoeken”, zei Netanyahu. Ook zei hij dat Israël doorgaat te onderzoeken wat er met hen gebeurde.

Pensioenen

De landen sloten ook een akkoord over de uitbetaling van pensioenen aan immigranten uit het vroegere Sovjetblok die in 1992 naar Israël kwamen.

Verder opende Netanyahu in Moskou de tentoonstelling ”Open een deur naar Israël”. In Parijs werd een aankondiging van de tentoonstelling beschadigd door voorstanders van sancties tegen Israël. In Moskou waren volgens het dagblad The Jerusalem Post vertegenwoordigers van de Joodse nederzettingen aanwezig. Die zien in toenemende mate de Russische markt als een alternatief voor de Europese.

Ondanks de goede relaties tussen beide landen blijven meningsverschillen. Zo is Israël het oneens met de Russische levering van S-300-raketten aan Iran. Ook stemt Rusland in internationale organisaties vaak mee met de vijanden van Israël.

De Verenigde Staten blijven Israëls belangrijkste bondgenoot. Het is dat land dat Israël in de afgelopen jaren elk jaar een militair hulppakket ter waarde van drie miljard dollar heeft gegeven.

Beeld: Premier Benjamin Netanyahu legt een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou op 7 juni. Foto: Haim Zach, GPO

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close