Wekenfeest: een dag om de Thora te bestuderen en taart te eten

Orthodoxe Joden verdringen zich bij de bloemist, bij de bakkerijen helpen winkelmeisjes klanten bij het maken van een keuze uit de taarten, voor de restaurants staan tafels met kofta’s, Marokkaanse sigaren, loempia’s en andere Levantijnse lekkernijen. Een orthodoxe man loopt met een grote bloempot op straat, waar bladeren en rode bloemen bijna een meter uit omhoog steken.

Vrijdag kreeg het publiek de laatste kans om boodschappen te doen voor het Wekenfeest. Het feest viel gisteren en zaterdag was het sjabbat.

Grote pelgrimsfeesten

Wekenfeest, of Sjavoeot in het Hebreeuws, is een oogstfeest waar het christelijke Pinksteren van is afgeleid. Het betreft een van de drie grote pelgrimsfeesten, samen met Pesach en het Loofhuttenfeest. Dit waren in Bijbelse tijden de feesten waarop de Joden naar de tempel trokken. In onze tijd stijgen de gebeden op bij de Westelijke Muur, naast de Tempelberg. Gisteren was het daar extra druk.

Het feest wordt gevierd bij het einde van het tellen van de omer. Dat begint op de tweede dag van Pesach en duurt zeven weken. Aan het begin van de telling brachten Joden een omer (Bijbelse maat) gerst naar de tempel. Op de laatste dag ging het om een omer tarwe. We lezen over het voorschrift in Leviticus 23 vers 15 en 16. Zo vormt Sjavoeot het einde van de gersteoogst en het begin van de tarweoogst.

Landbouwfeest

Sjavoeot is een landbouwfeest. Onder de symbolen van de feestdag zijn de zeven gewassen waarmee het Land Israël werd gezegend: tarwe, gerst, druiven, vijgen, granaatappelen, olijven en dadels. In de diaspora konden Joden Sjavoeot niet vieren als landbouwfeest en de spijsoffers niet naar de tempel brengen.

Maar toen Joden terugkeerden naar het land van hun voorouders, konden ze het aspect van de landbouw van het feest in ere herstellen. De boeren in de kibboetsim en de mosjavim houden feestelijke ceremonies waarbij ze hun producten tentoonstellen. Wie tijdens dit feest in Israël is, heeft de kans zo’n bikkoerim („eerste vruchten”) ceremonie bij te wonen.

Versierd

Vele synagogen worden versierd met groene planten en bloemen. Daar wordt uit het boek Ruth gelezen, een van de voorouders van David. Het verhaal van Ruth speelt zich namelijk af tijdens de gersteoogst en David zelf zou zijn geboren en gestorven tijdens Sjavoeot. Een van de gewoontes tijdens het feest is ook de hele nacht de Thora te bestuderen. Op deze wijze bereiden ze zich voor op de ontvangst van de Thora, zoals de bruid zich voorbereidt op de komst van de bruidegom.

In Israël is Sjavoeot een wettelijke feestdag. Dat wil zeggen dat morgen – anders dan op andere zondagen – er geen bussen en treinen rijden, de scholen, winkels en kantoren gesloten zijn en de dagbladen niet uitkomen. De burgers hebben zo alle tijd om dankbaar te zijn voor de wet en de oogst die God heeft gegeven.

Beeld: Keuze uit gebak en taarten bij de winkelcentra. © Alfred Muller

#IsraelIngezoomd: Correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël in het RD. Vandaag: Israëliërs vieren het Wekenfeest.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close