Netanyahu in de problemen door Franse zakenman

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in de problemen geraakt door een donatie van de Franse zakenman Mimran. Israëlische media voorspellen dat de affaire kan leiden tot zijn val. Maar volgens de premier zelf gaat het om een storm in een glas water.

De zaak kwam aan het rollen toen Mimran vorige maand aan een Franse rechtbank vertelde dat hij een miljoen euro had gegeven aan Netanyahu. De Fransman wordt ervan verdacht een van de leiders te zijn van een groep die uitstootcertificaten BTW-vrij op de Europese markt kocht en deze met BTW doorverkocht op de Franse markt. De fraudeurs droegen de BTW niet af, maar lieten die in eigen zak verdwijnen. De aanklager eist een celstraf en terugbetaling van het verdwenen bedrag van 283 miljoen euro.

Vakantie in Frankrijk

In een interview met het Israëlische tv-kanaal Channel 10 vorige week maandag kwam Mimran met een ander verhaal. Het zou niet gegaan zijn om een gift van een miljoen euro, maar om een miljoen Franc, oftewel 170.000 euro. De advocaat van Mimran zei dat zijn client ongeveer vijftien jaar geleden de vakantie betaald had voor het gezin van Netanyahu in het zuiden van Frankrijk. De kosten van dat uitje zouden ongeveer 170.000 euro zijn geweest. Andere versies van wat er is gebeurd, kwamen uit kringen rondom Netanyahu zelf.

Netanyahu zei vorige week tijdens zijn bezoek aan Moskou dat het om een storm in een glas water gaat. Er zou in 2001 geld zijn overgemaakt naar een fonds ten behoeve van het landsbelang. Dat gebeurde bovendien in een tijd dat hij niet in de politiek zat. „Het is duidelijk dat dit slechts een manier is om mij politiek te verzwakken”, klaagde hij.

Bankafschriften

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie zegt dat procureur-generaal Avichai Mandelblit de zaak bestudeert. Bankafschriften zouden duidelijkheid kunnen geven, maar Mimran of Netanyahu hebben deze tot nu toe niet overlegd. Ook is vaag of Mimran het geld in 2001 of 2009 heeft gegeven. Het kan zelfs zijn dat de zaak is verjaard.

Intussen ligt ook Netanyahu’s echtgenote Sara onder vuur. In februari kende een arbeidsrechtbank een vroegere werknemer van haar, Meni Naftali, een schadevergoeding toe van 170.000 sjekel (40.000 euro) vanwege onheuse bejegening in een huis waar Sara de scepter over zwaait. Naftali stond volgens de rechter bloot aan onredelijke eisen, beledigingen, vernederingen en woede-uitbarstingen.

Beklaagdenbank

Dezelfde rechtbank heeft daarna ook een schadevergoeding van 132.500 sjekel (31.000 euro) toegekend aan een andere werknemer, Guy Eliahu, eveneens voor de manier waarop hij door Israëls first lady werd behandeld. Juridisch gold echter dat niet Sara Netanyahu zelf, maar de staat in de beklaagdenbank stond. Haar advocaat zegt dat zij geen kans kreeg haar eigen verhaal te doen.

Naast deze twee incidenten ligt er een verzoek van de politie aan procureur-generaal Mandelblit om een onderzoek in te stellen naar mogelijk gesjoemel rond het huishouden van Sara Netanyahu. Zo zouden er staatsgelden zijn gebruikt voor particuliere etentjes en bestaan er vermoedens dat de belastingbetaler heeft betaald voor de verzorging van Sara’s vader. Verder zou er personeel aan het werk zijn geweest in een particulier huis in Caesarea, terwijl dat niet mocht.

Het is moeilijk te zeggen hoe de affaires zullen aflopen. Het lijkt er echter op dat de premier niet eerder in zulk moeilijk vaarwater zat.

Beeld: Israëls Hooggerechtshof. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close