Tempelberg dicht voor niet-moslims

JERUZALEM – De Israëlische politie heeft vanaf dinsdag de Tempel­berg afgesloten voor toeristen en Joodse bezoekers. Dat deelde de woordvoerder van de politie, hoofdinspecteur Micky Rosenfeld, mee.

De beslissing werd gemaakt in verband met de veiligheidssituatie in Jeruzalem. De verwachting is dat het bezoekverbod zal gelden tot het einde van ramadan volgende week.

Zondag en maandag deden zich ongeregeldheden voor op de Tempelberg toen niet-moslims de berg opgingen. Moslims hebben gebedsrechten op de Tempelberg, aanhangers van andere godsdiensten hebben bezoekrechten op vastgestelde uren.

Arrestaties

In totaal verrichtte de politie tien arrestaties. De politievoorlichter meldde verder dat maandag 263 toeristen en 33 Joden de Tempelberg bezochten.

Ook dinsdagmorgen was het weer mis. Gemaskerde Palestijnen wierpen stenen naar politieagenten. Een vrouw bij de Westelijke Muur raakte lichtgewond toen ze werd getroffen door een steen.

Politie-eenheden zijn deze dagen massaal op de been in en rond de Oude Stad van Jeruzalem om snel te kunnen ingrijpen als er rellen uitbreken.

Laatste dagen ramadan 

Aviv Takarsky van de organisatie Ir Amim zegt dat sinds 2003 de politie gedurende de laatste tien dagen van ramadan alleen moslims toeliet op de Tempelberg. Hoewel de laatste tien dagen zondag ingingen, stond de politie ook niet-moslims toe de heilige plek te bezoeken.

Daarop braken protesten uit onder moslims, die snel in botsingen escaleerden waarbij mensen gewond raakten en de politie arrestaties verrichtte.

De organisatie Ir Amim spant zich in voor een politieke regeling voor Jeruzalem waarin zowel Joden als Palestijnen zich kunnen vinden.

Knessetleden

Volgens Takarsky namen enkele weken geleden de spanningen toe toen de politie voorstelde de Tempelberg weer open te stellen voor Israëlische Knessetleden. Sinds oktober geldt er voor de parlementariërs een bezoekverbod, om de gemoederen te bedaren.

In het begin van de ramadan ontstonden al spanningen tussen politie en de islamitische autoriteiten. Toen verbood de politie moslims maaltijden de berg op te brengen die ze ’s avonds na het vasten wilden nuttigen.

Beeld boven: politie in gesprek met een islamitische geestelijke leider voor de Al-Aqsamoskee. Foto & video:  politie Israël.

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close