Yad Vashem eert familie Kamphuis

JERUZALEM – Het Wereld Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem heeft dinsdag postuum de Nederlanders Jan Willem Kamphuis en zijn dochter Klaziena Kamphuis-Vink geëerd.

Anthony Vink, de zoon van Klaziena Kamphuis-Vink, nam de medaille en het erecertificaat  van „Rechtvaardige onder de Volkeren”namens zijn moeder en grootvader aan van de voorzitter van Yad Vashem, Avner Shalev.

Ook dr. James Loewenstein, de zoon van Henny en Manfred Kurt Loewenstein, was bij de ceremonie aanwezig. Zijn ouders werden door de familie Kamphuis gered.

Manfred Loewenstein en zijn latere vrouw, Henny Dünner, slaagden erin te ontsnappen uit het kinderhuis dat behoorde tot de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, waar in de oorlog Joden werden bijeengebracht voor deportatie.

Manfred en Henny vonden een schuilplaats in het huis van de weduwnaar Jan Willem Kamphuis en zijn dochter Klaziena in Driebergen. Gedurende acht maanden verbleven de onderduikers op de zolder. Ze verlieten hun schuilplaats alleen als er onmiddellijk gevaar dreigde om te schuilen in een nabij gelegen bos.

De buren van Kamphuis werden echter wantrouwig. In februari 1944 werd het zo gevaarlijk dat Henry en Manfred met de hulp van het plaatselijk verzet naar een andere plek moesten worden gebracht.

Vorig jaar vond Anthony Vink, die inmiddels met een Israëlische vrouw was getrouwd en naar Israël was verhuisd, James Loewenstein. Loewenstein had zelf ook tevergeefs naar de redders van zijn ouders gezocht.

„Mijn grootvader en mijn moeder zagen het eenvoudigweg als hun taak de levens van een Joodse famille te beschermen toen ze benaderd werden door een plaatselijke kerkleider”, zei Anthony Vink. „Het feit dat we hier samen zijn is een wonder op zich.”

Foto’s met dank aan Yad Vashem.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close