‘Hoofd World Vision Gaza gaf geld door aan Hamas’

Noot vooraf:
World Vision doet belangrijk werk over de hele wereld, inclusief de Palestijnse gebieden.
Tal van kinderen hebben dankzij de donateurs en de medewerkers van World Vision weer nieuwe hoop gekregen.
Het laatste woord over de Gaza-kwestie is nog niet gesproken. De rechter heef nog geen uitspraak gedaan en het interne onderzoek van World Vision is niet afgerond.
Wat er precies is misgegaan, zal dus moeten blijken.


World Vision geschokt over beschuldigingen

JERUZALEM – Het hoofd van de christelijke hulporganisatie World Vision in Gaza wordt ervan verdacht 60 procent van het budget door te hebben gegeven aan de islamitische terreurbeweging Hamas. Het kantoor van World Vision in Jeruzalem zegt in een verklaring geschokt te zijn over de beschuldigingen.

Het hoofd van de afdeling Gaza voor World Vision, Mohammed El-Halabi, werd op 15 juni gearresteerd bij de grensovergang tussen Israël en de Gazastrook. Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke operatie van de Israëlische veiligheidsdienst, het leger en de politie.

Halabi was binnen World Vision actief voor de militaire vleugel van Hamas, aldus een  een persverklaring van de veiligheidsdienst. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

Lid van Hamas 

Halabi vertelde zijn ondervragers dat hij in zijn jeugd lid werd van Hamas, aldus de persverklaring. In het begin van de jaren 2000 onderging hij organisatorische en militaire training. In 2005 zond Hamas hem uit om te infiltreren bij World Vision.

Hij geloofde dat hij daar goede kans maakte. Zijn vader had namelijk gewerkt voor de Verenigde Naties en hijzelf had gediend bij het VN-Ontwikkelingsprogramma. In deze functie had hij boeren in dienst, die dichtbij de grens met Israël dienden als uitkijkposten voor Hamas.

In de loop van de jaren maakte de infiltrant carrière bij de christelijke hulporganisatie. Ten slotte werd hij benoemd tot directeur van de Gaza-afdeling. In deze functie zou hij het beheer hebben gehad over het budget, de uitrusting en de hulppakketten. Deze waren samen tientallen miljoenen dollar waard.

Hij vertelde volgens het persbericht dat 60 procent van het jaarlijkse budget bij Hamas terechtkwam. De fondsen werden vooral gebruikt voor de terreurarm van de radicale islamitische beweging. Ze dienden om tunnels te graven om Israëlische dorpen en legerbases aan te vallen.

Een ander deel van het geld was bestemd voor salarissen van Hamas functionarissen. In sommige gevallen maakten terroristen persoonlijk gebruik van het geld.

Kwetsbare kinderen 

Het kantoor van World Vision zegt in een verklaring geschokt te zijn over de beschuldigingen.

De organisatie heeft meer dan 40 jaar gewerkt in Israël en Palestina. Ze streefde ernaar 500.000 kwetsbare kinderen hoop te geven door onderwijs, gezondheidszorg, kinderbescherming en programma’s om de weerbaarheid te vergroten. De organisatie is onpartijdig en neutraal en verwerpt elke politieke, militaire or terroristische betrokkenheid.

De programma’s worden nagekeken door onafhankelijke controleurs. Een uitgebreide reeks interne controles moet ervoor zorgen dat de fondsen bij de behoeftigen terechtkomen. Ze moeten gebruikt worden in overeenkomst met de eisen van de wetgever en de donateurs.

World Vision zegt dat ze de bewijzen die ze zal krijgen nauwgezet zal onderzoeken. Op grond daarvan zal de organisatie de nodige stappen nemen. World Vision roept de autoriteiten op Halabi een eerlijk proces te geven.

Drie gevechtsrondes

Hamas nam in 2007 in de Gazastrook de macht over van de Palestijnse Fatach partij. Hamas verwerpt het bestaansrecht van Israël en vindt dat dat land vernietigd moet worden. Sindsdien zijn er drie gevechtsrondes met Israël geweest. Volgens Israëlische bronnen bereidt Hamas zich voor op de volgende militaire slag.

Ondertussen verpaupert de bevolking. Internationale organisaties doen hun best de gewone burgers te helpen.

Het is mogelijk dat in de komende tijd van meer organisaties zal blijken dat ze Hamas hebben gesteund zonder er zich van bewust te zijn.

Foto en Video: World Vision UK.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close