Blijvende Amerikaanse steun voor Israël

Wie is beter voor Israël: Trump of Clinton? Dat is een vraag die Israëliërs dikwijls stellen, maar waar niemand het antwoord op weet.

De stabiele Clinton en de wispelturige Trump proberen in hun speeches de Amerikanen ervan te overtuigen dat ze achter Israël staan. Bij een peiling van het Israëlische Instituut voor Democratie scoorde Trump hoog toen de burgers werd gevraagd of hij zich zal inzetten voor de veiligheid van Israël. Toch gelooft 40 procent van de Joodse Israëliërs dat het voor hun land beter is dat Clinton wint. Trump is bij 31 procent favoriet.

Zoals het nu lijkt, kan Israël rekenen op blijvende steun, ongeacht wie de machtigste natie van de wereld volgend jaar bestuurt.

Amerikaanse belangen 

Het is overigens niet alleen de president die de houding tegenover Israël bepaalt. Belangrijk ook zijn de Amerikaanse belangen. De VS wensen een stabiele bondgenoot in het Midden-Oosten. De VS geven Israël elk jaar meer dan drie miljard dollar aan militaire hulp. Dat is niet alleen om Israël te helpen, ze worden er zelf ook beter van. Zo dient Israël dat bedrag weer grotendeels uit te geven op de Amerikaanse wapenmarkt. Het upgradet ook de Amerikaanse technologie, en ook dat komt weer ten goede aan de Amerikanen zelf.

Ook het Congres speelt een belangrijke rol bij de steun. De meeste Congresleden dragen Israël een warm hart toe. Zo verhoogde het Congres de extra bijdrage aan het raketschild van de Joodse natie. Dat moet het land beschermen tegen de wapens van Hamas, Hezbollah en Iran.

Ook voelen vele Amerikaanse Joden en christenen zich nauw met Israël verbonden. Uit geen land komen zoveel toeristen naar Israël als uit de VS. Volgens een Gallup poll in februari zegt 62 procent van de Amerikanen “meer sympathie” voor Israël te hebben dan voor de Palestijnen. Palestijnen halen hogere cijfers bij slechts 15 procent.

Recordcijfers

Ook Obama steunde Israël. De militaire hulp bereikte onder zijn bestuur recordcijfers. Net als Obama zal Clinton aandringen op een vredesregeling die de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël mogelijk maakt. Bij Trump kan dat elke maand weer anders zijn. Grote veranderingen hoeven we niet te verwachten.

De nieuwe president kan het Amerikaanse Midden-Oosten beleid op een aantal gebieden wel verbeteren. De vroegere Israëlische ambassadeur in de VS, Yoram Ettinger, gelooft dat de nieuwe leider het respect voor Amerika’s militaire macht moet  vergroten, zich actiever met het Midden-Oosten dient te bemoeien, zich positief moet opstellen tegenover de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en van Iran moet eisen dat het de  steun aan terreurbewegingen stopzet. Deze stappen zouden het ontzag voor de VS ten goede komen en als gevolg daarvan een stabiliserende werking hebben.

Een ding is zeker: het zal voor de nieuwe president niet gemakkelijk zijn te voorkomen dat de situatie in het Midden-Oosten nog slechter wordt dan nu al het geval is.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: de Amerikaanse verkiezingen en Israël. #IsraelIngezoomd
Beeld: Barbara Kinney for Hillary for America. CC, Flickr
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close