Naar een kabinet van nationale eenheid? 

Het wemelde midden vorige week van de berichten in de Israëlische media dat de Likud van premier Benjamin Netanyahu coalitiebesprekingen heeft gevoerd met de leider van de Zionistische Unie, Isaac Herzog.

Weinigen hechten geloof aan de ontkenningen van Herzog dat de afgelopen dagen besprekingen hebben plaatsgehad.

De nieuwszender Kanaal 10 meldde dat er de afgelopen dagen een belangrijke doorbraak was bereikt. In de afgelopen dagen heeft Herzog geprobeerd de Knessetleden van zijn Arbeiderspartij en van Tzipi Livni’s Hatnua, die samen de Zionistische Unie vormen, te overtuigen aan de regering deel te nemen.

Buitenlandse Zaken  

In totaal zou de Zionistische Unie acht ministersposten krijgen. Tzipi Livni zou minister van Buitenlandse Zaken worden en Herzog het hoofd van het onderhandelingsteam  met de Palestijnen, vice-premier en minister van Regionale Samenwerking.

Verder zou het ministerie van Cultuur en Sport naar de Zionistische Unie gaan. Deze is nu in handen van Miri Regev van de Likud, die het voortdurend aan de stok heeft met de culturele elite van het land.

De krant Haaretz meldde dat Netanyahu zijn coalitiegenoten al heeft gepolst over coalitiedeelname van de Zionistische Unie. Deze zouden er geen bezwaar tegen hebben. Herzog kampt echter wel in eigen gelederen met zware tegenwind.

Partijprominenten 

Partijprominenten als Amir Peretz en Erel Margalit zeggen dat Netanyahu moet worden vervangen – niet gesteund. Zij hebben alle vertrouwen in de Likudleider verloren.

Dat Netanyahu uitbreiding van zijn kabinet wil is logisch. Momenteel steunt zijn coalitie op 67 van de 120. Als hij de onderhandelingen met de Palestijnen heropent, zullen een aantal volksvertegenwoordigers de coalitie verlaten.

Het diplomatieke proces kan voorkomen dat de Verenigde Staten een resolutie in de Veiligheidsraad van de VN steunen, die de nederzettingen veroordeelt of de kaders aangeeft van een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Israëlische media hebben gespeculeerd dat de regering van nationale eenheid na de Joodse feestdagen eind deze maand zal aantreden.

Dit artikel verscheen vorige week zaterdag ook in het RD.
Foto : Minister van Financiën Moshe Kahlon (links), Tzipi Livni (midden) en Isaac Herzog (rechts) op een memoriaal bijeenkomst voor de vroegere premier Ariel Sharon. Foto: GPO.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close