Feest met familie en buren

Dit is net als de tijd rond Pasen een leuke tijd om in Israël te zijn. Zondagavond begint namelijk het Loofhuttenfeest. Dat is het zeven dagen durende feest waarin Joden eraan denken dat ze in tenten woonden, nadat ze uit de slavernij in Egypte waren bevrijd. Een volk heeft geen toekomst als het zijn geschiedenis vergeet.

Sukkot, het Hebreeuwse woord voor Loofhuttenfeest, is ook een landbouwfeest. Dat is goed te zien op de Jeruzalemse Machané Yehudamarkt. In een overdekt gedeelte zijn de vier boomproducten te koop die bij het feest horen. Dat zijn de palmtak, mirtetak, wilgentak en een citrusvrucht, de etrog.

Joden nemen die mee als ze bidden in de synagoge of bij de eeuwenoude tempelmuur.

Elke beurs 

Een van de verkopers is Yosef. Elke beurs kan bij zijn stand terecht: de prijzen van de etrog variëren van 10 tot 120 euro.  „Vijf jaar geleden zijn we gestopt ze uit Egypte te importeren”, zegt hij. „Dat gaf teveel moeilijkheden. Nu komt alles uit de Jordaanvallei.”

De in een groen T-shirtje gestoken marktkoopman vertelt dat deze speciale markt onmiddellijk na Grote Verzoendag opengaat. Pas zondagmiddag sluit hij af, aan de vooravond van Sukkot. Met uitzondering van zaterdag natuurlijk, want op sabbat gaat alles op slot.

De klanten vinden het moeilijk te kiezen. Orthodoxe Joden houden een vergrootglas voor het puntje van de palmtak, wrijven de etrog met water schoon en bijzienden onder hen schuiven de bril omhoog. „Iedereen zoekt het beste van het beste”, zegt de in het zwart geklede Uri. „De etrog mag niet beschadigd zijn. Ik breng hier een paar uur door om de producten uit te zoeken.”

Mirtetak

De vingers van Naftali gaan over de mirtetak. Hij vertelt zijn zoon waar hij op moet letten. De drie blaadjes moeten strak tegenover elkaar staan. „Wie rijk is geeft hier veel geld uit”, zegt hij. „Maar wie niet rijk is neemt met minder genoegen.”

Sukkot is ook het feest van de vreugde. Dat is te zien in de wijk Nachlaot, achter de markt. In de loofhut van Ruthi – moeder van 11 kinderen – liggen de versieringen nog in dozen. Uit de luidspreker schalt vrolijke Joodse muziek met zang, bas en drum. Straks hangt ze met de kinderen alles op.

In de loofhut gaat de familie tijdens het feest eten en drinken. De mannen en jongens slapen er ook. Ze moeten de sterrenhemel kunnen zien. En als het gaat regenen? Tenslotte valt Sukkot laat dit jaar, de buien kunnen elk moment beginnen. „Dan schuilen ze in het huis totdat het weer droog is. Vrouwen en meisjes slapen in huis. Daar hebben we de grootste pret.”

“Alle buren gaan ook bij elkaar op bezoek. Dat is om nieuwe ideeën op te doen. Een had een gootsteen in de loofhut aangelegd en een ander airconditioning.”

Elke zaterdag in het RD: #IsraelIngezoomd. Over Israël en uit Israël.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close