„Vlammen kwamen boven de torenflats uit”

Zware branden teisterden donderdag de Israëlische havenstad Haifa. Zeker 60.000 burgers hebben hun huizen moeten verlaten omdat die gevaar liepen in vlammen op te gaan of omdat de rookontwikkeling te sterk werd.

Ook elders in het land moesten burgers hun huizen verlaten omdat er branden waren uitgebroken.

Beit Meir 

Er deden zich met name branden voor in het bosrijke gebied ten westen van Jeruzalem en in het midden van Israël. Donderdagavond moesten de bewoners van de religieuze mosjav Beit Meir ten westen van Israëls hoofdstad worden geëvacueerd.

De branden werden aangejaagd door een harde wind en droogte.  Na de zomer heeft het namelijk nog maar nauwelijks geregend. Dat het land donderdag extra kwetsbaar zou zijn was al bekend, omdat de wind harder was dan eerder vorige week. Verwacht wordt dat het brandgevaar nog enkele dagen voortduurt.

Aangestoken

De politie zegt dat een deel van de branden is aangestoken. Er zijn verschillende arrestaties verricht. Andere branden ontstonden door onvoorzichtigheid.

img_0533

De Israëlische ambulancedienst Magen David Adom verleende  aan honderd mensen hulp in Haifa. Burgers die hun huizen niet uit hoefden kregen de raad ramen en deuren te sluiten om de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Het is nog niet bekend hoeveel huizen schade hebben opgelopen.

Rusland, Turkije, Griekenland, Italië, Cyprus en Kroatië schoten  te hulp met blusvliegtuigen. De Amerikaanse vliegende brandbestrijdingsreus „supertanker” arriveert vandaag in Israël. De Palestijnse brandweer is te hulp geschoten met acht ploegen.

Burgemeester

„Op verschillende plaatsen in de stad braken branden uit”, zei Haifa’s burgemeester Yona Yahav donderdag. „We moesten in totaal 60.000 bewoners evacueren. Dat is nog nooit eerder gebeurd.”

Hij wijst erop dat de Karmelbrand van 2010 beperkt was tot de bossen op de Karmel. „Vandaag brandt het op verschillende plaatsen. Het is heel moeilijk die de baas te worden.”

De burgemeester zei dat er zes vliegtuigen werden ingezet om de brand te bestrijden. Op verschillende locaties zijn shelters ingericht voor mensen die hun huizen moesten verlaten.

Romema

Yael Hamer uit de wijk Romema in Haifa was een van de burgers die het huis moesten verlaten. „Het was onmogelijk om te blijven”, zei ze donderdag vanuit haar auto waarmee ze Haifa uitreed. Dat ging niet gemakkelijk, want het was veel drukker dan anders op de weg. „Het huis stond al vol rook en het stonk. Aan de andere zijde van de straat was de brand uitgebroken. Elektriciteit en internet waren afgesloten, ik had alleen nog mijn mobiel. Ik deed al mijn persoonlijke bezittingen in mijn tas. Ik had er de tijd voor, want ik wist dat het vuur niet zo snel bij mijn huis zou zijn.”

Velen liepen hun huizen uit, anderen gingen met de auto’s die in de file terechtkwamen. „We konden de vlammen van grote afstand zien. Als die werden aangeblazen, kwamen ze boven de torenflats uit. Het was heel angstwekkend.”

De branden deden zich voor in de hoogste delen van van de stad, op de Karmelberg. In de benedenstad was er niets van te merken, zei de Nederlandse Emmy Reitsma, die werkt in het Messiaans-Joodse Ebenezer huis voor Joodse en Arabische senioren. „We hadden hier geen brandlucht. Er zijn geen plannen gemaakt voor evacuatie en we hebben geen speciale instructies gekregen. Maar iedereen praat wel over de brand.”

Video en foto’s: Magen David Adom
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close