Waarom vuurzeeën Israël teisteren

Vuurzeeën braken vorige week uit op tientallen locaties in Noord- en Centraal-Israël. Waardoor was dat mogelijk? Een aantal feiten op een rij.

Een: Natuurbranden zijn al jaren een probleem in Israël. De bossen die het Joodse Nationale Fonds heeft geplant in de afgelopen tientallen jaren maken het land mooi – en kwetsbaar. We moeten elk jaar wel enkele keren de ramen sluiten omdat er buiten een sterke rooklucht hangt. Die is afkomstig van brand in de bossen ten westen van de stad. Vorige week is het echter niet nodig geweest. Ten westen van Jeruzalem hebben weliswaar zware branden gewoed, maar de rook waaide nauwelijks richting Jeruzalem.

Twee: In de zomer valt er in Israël geen regen. Dat betekent dat de grond aan het einde van de zomer kurkdroog is. In oktober of november beginnen de regens weer. Maar dit jaar is dat tot nu toe nauwelijks het geval geweest. Het land is dit jaar dus extra kwetsbaar. De harde wind – met name op donderdag – maakte het brandgevaar extra groot. De meteorologische dienst had ervoor gewaarschuwd.

Straf van Allah 

Drie: Op de sociale media bleken vijanden van Israël en het Joodse volk blij met de branden in Israël. Sommige Arabische gebruikers van sociale media suggereerden dat het een straf van Allah betrof op een wetsvoorstel dat de geluidsoverlast van moskeeën moet beperken. Sommige antisemieten riepen op brand te stichten.

Vier: Er zijn sterke aanwijzingen dat althans een deel van de branden is aangestoken. De minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, sprak van de helft van het totale aantal.(1) Voor het stichten van brand is geen terreurorganisatie nodig. Boze opzet en een lucifersdoosje zijn voldoende. Tot nu toe heeft de politie twaalf verdachten gearresteerd. Andere branden zijn vermoedelijk spontaan uitgebroken of door onvoorzichtigheid van burgers. Het is deze dagen niet verstandig een barbecue te houden in de openlucht. De komende dagen zal onderzoek van politie en veiligheidsdienst meer helderheid moeten geven over de oorzaak van de branden.

Positieve ontwikkelingen 

Gelukkig bleken er vorige week ook positieve ontwikkelingen.

Ten eerste spraken andere Arabieren hun support uit voor Israël. Elf procent van Haifa’s 275.000 inwoners zijn Arabische christenen en moslims. Joden en Arabieren wonen vredig naast elkaar in de havenstad. Arabische families boden Joden die hun huizen moesten verlaten onderdak aan. Israël kreeg hulp van Palestijnse brandweerploegen. Ook Egypte en Jordanië boden hulp aan.

img_0540

Ten tweede: Israël wordt steeds beter in brandbestrijding en redding. De laatste grote brand deed zich voor in 2010 op de Karmelberg. Daarbij kwamen 44 personen om. Sindsdien is de brandweer uitgebreid met honderden personeelsleden, tientallen brandweerauto’s en blusvliegtuigen. Ook werken brandweer en politie beter samen. Het is een knappe prestatie van de brandweer, politie en ambulanceploegen dat er bij de branden donderdag in Haifa geen doden vielen en het aantal lichtgewonden beperkt bleef tot slechts ongeveer honderd.

(1) Later bleek dat de Likud bewindsman zijn claim niet hard kon maken.

Israel Ingezoomd: elke week beschouwing vanuit Jeruzalem.
Beeld: politie Israel. Op de video controleert de politie of de huizen die gevaar lopen leeg zijn. op de foto onder de Palestijnse brandweer in actie in Haifa.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close