Wetsvoorstel maakt onteigening van privéland Palestijnen mogelijk

De buitenpost Amona krijgt al wekenlang grote aandacht in de Israëlische media. De regering-Netanyahu heeft nog twee weken de gelegenheid om een besluit te nemen over de veertig caravans. Deze zijn zonder officiële toestemming van de Israëlische overheid op particulier land van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever geplaatst.

Het Israëlische hooggerechtshof was er duidelijk over. Het gaf de regering op 25 december 2014 nog twee jaar om Amona te evacueren.

De coalitie wenste zich daar echter niet bij neer te leggen. Ze nam deze week een wetsvoorstel aan dat bepaalt dat Palestijns land waarop Joden op illegale wijze hebben gebouwd, door Joden kan worden gebruikt. De Palestijnse landbezitters krijgen compensatie aangeboden. In een latere versie van het wetsontwerp zou deze regeling echter niet voor Amona gelden. Daar was het hof immers al zeer expliciet over geweest.

In de Knesset stemde van de coalitiepartijen alleen senior parlementslid Benny Begin van de Likud tegen het voorstel. Hij werd voor zijn weigering om mee te hollen met de kudde echter direct afgestraft door coalitievoorzitter David Bitan van Likud. Bitan schorste Begin voor drie weken uit het Knessetcomité voor wettelijke zaken.

Boze blikken

Over het voorstel moeten een tweede en een derde stemming plaatsvinden. Mogelijk zal dat pas gebeuren na 20 januari, als de coalitie niet meer hoeft te vrezen voor de boze blikken van de Amerikaanse president Barack Obama.

Als de wet doorgaat, zouden 4000 illegaal gebouwde huizen van Joden voor afbraak worden behoed. Dat betekent onteigening van Palestijns land buiten de grenzen van Israël, want de Westoever is nooit geannexeerd. Palestijnen kunnen daar weinig tegen doen, want het leger houdt hen stevig in de tang. De enige optie die ze hebben is zich te wenden tot het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Wat hoop geeft, is dat de Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft gezegd dat het wetsvoorstel ingaat tegen zowel het Israëlisch recht als het internationaal recht. Het Hooggerechtshof kan het verwerpen.

Evacuatie

De eerste zorg is nu om een oplossing voor Amona te vinden. De bewoners hebben tot nu toe gezegd zich te zullen verzetten tegen de evacuatie. Ze zullen dat geweldloos doen, maar het is niet zeker of de mogelijk duizenden supporters die naar de plek zullen stromen, daar ook zo over denken. Het leger moet ook voorkomen dat extremisten Palestijnse eigendommen aanvallen om wraak te nemen. Een andere mogelijkheid is dat de bewoners alsnog akkoord gaan met de verhuizing naar een ander stuk land.

Veiligheidstroepen oefenen al voor de ontruiming, zodat ze deze snel kunnen uitvoeren als Netanyahu het startschot geeft.

De hele affaire maakt duidelijk hoe machtig Naftali Bennett, de leider van Habayit Hayehudi, is geworden. Met dit voorstel wist hij zijn wil door te drukken. Hij wil annexatie van de Westoever met enclaves voor twee miljoen Palestijnen die geen burgerrechten hebben. Met dit soort wetten voert hij stapje voor stapje zijn plan uit.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Israëlisch kabinet neemt een stap in de richting van annexatie van de Westoever. #IsraelIngezoomd
Beeld: Amona © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close