Rechts Israël blij met nieuwe Amerikaanse ambassadeur

JERUZALEM – Rechtse politici in Israël hebben de afgelopen dagen positief gereageerd op het voornemen van de nieuwgekozen Amerikaanse president Donald J. Trump om David Friedman tot nieuwe ambassadeur in Israël te benoemen.

De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. Organisaties van vredesgezinde Amerikaanse Joden proberen ondertussen de aanstelling te voorkomen.

Vorige week nomineerde aankomend president Donald Trump zijn aanhanger David Friedman voor de functie van ambassadeur in Israël. Friedman is een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in faillissementszaken. Hij hielp Trump bij de afwikkeling van het faillissement van Trumps casino’s. De man heeft geen diplomatieke ervaring.

In een persverklaring meldde Trump dat hij met de nominatie wil tonen zich in te zetten voor verdere uitbreiding van de Amerikaans-Israëlische relatie. Friedman liet in die verklaring weten dat te doen „vanuit de Amerikaanse ambassade in Israëls eeuwige hoofdstad, Jeruzalem.”

Zeer welkom

De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely van de rechtse Likud, sprak van „zeer welkom nieuws voor Israël.” Friedmans standpunten laten volgens haar het verlangen zien om de status van Israëls hoofdstad Jeruzalem te versterken.

De Amerikaanse fondsenwervende organisatie New Israel Fund heeft zijn aanhangers opgeroepen hun senatoren te vragen de benoeming van Friedman te voorkomen. De organisatie wijst erop dat Friedman vijandig staat tegenover een tweestatenoplossing. Dat is volgens het fonds de enige manier waarop Israëls toekomst als democratisch land voor het Joodse volk kan worden gewaarborgd. „Friedman heeft minachting getoond voor Israëls Arabische bevolking door hun betekenis voor de samenleving in twijfel te trekken.”

De in New York gevestigde New Israel Fund spant zich in voor een Israël dat de sociale en politieke gelijkheid beschermt en mensenrechten bevordert.

Breuk

De Amerikaanse tak van de Vrede Nu beweging stelde in een persbericht dat Friedmans verzet tegen een tweestatenoplossing een breuk is met de gevestigde politiek van Democraten en Republikeinen. David Friedman heeft de tweestatenoplossing een „illusie”, een „anachronisme” en „een relaas dat dient te eindigen” genoemd.

Ook de Joodse organisatie J Street roept haar supporters op de senatoren te vragen de benoeming te verwerpen. In een artikel voor de nieuwswebsite Israël Nationaal Nieuws noemde Friedman supporters van J Street „veel erger dan kapo’s”. Een kapo was een gevangene in die door de nazi’s in kampen was aangesteld was om toe te zien op andere gevangenen.

Een iets kortere versie van dit artikel verscheen eerder deze week in RD.nl.
Foto: Ambassade naar Jeruzalem? © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close