Israël breidt hulp aan gewonde Syriërs uit

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd naar manieren te zoeken om medische hulp te geven aan de burgerslachtoffers in Syrië, in het bijzonder uit Aleppo. „We zijn bereid gewonde vrouwen en kinderen toe te laten en ook mannen, als ze geen strijders zijn.”

Dat zei Netanyahu dinsdagavond op de receptie voor journalisten en diplomaten ter gelegenheid van het burgerlijk nieuwjaar. Israël heeft al medische hulp verstrekt aan duizenden gewonden uit Syrië, maar deze waren vooral afkomstig uit het grensgebied.

Netanyahu zei ook dat hij geen oplossing ziet voor de oorlog in Syrië. „Zal het weer samen komen en een verenigd Syrië worden? Ik betwijfel het. Ik geloof dat je daar enclaves hebt en die gaan niet verdwijnen.”

„Maar het lijden is groot. En het initiatief dat we genomen hebben is om duizenden Syriërs te helpen, die soms op ongelooflijke wijze verminkt zijn geraakt. We helpen ze. Vandaag bood ik aan meer te doen.”

Tegelijkertijd zal Israël niet toestaan dat de Syrische oorlog of agressie Israël binnendringt. Het leger heeft verschillende keren Syrische posities beschoten, nadat er explosieven aan de Israëlische kant van de grens waren terechtgekomen.

Netanyahu bood ook de condoleances aan aan de familieleden van de slachtoffers van de aanslag in Berlijn en aan de Duitse regering. Een Israëlische toerist raakte zwaar gewond bij de aanslag. Zijn vrouw is nog vermist. Ook veroordeelde Netanyahu de moord op de Russische ambassadeur in Turkije, Andrei Karlov.

Foto: in het Medisch Centrum van Safed, waar Israël Syrische gewonden opvangt. © Alfred Muller

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close