Israël verwacht 120.000 toeristen met Kerst

JERUZALEM – Israël verwacht in de dagen rond Kerst 120.000 toeristen. Ongeveer de helft van hen bestaat uit christenen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Toerisme deze week gezegd.

Dit jaar beginnen de vieringen van het christelijke kerstfeest en het Joodse chanoekafeest op hetzelfde moment. Zaterdagmiddag maakt het hoofd van het rooms-katholieke patriarchaat van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, een feestelijke intocht in Bethlehem. Het chanoekafeest begint ook zaterdagmiddag en duurt een week.

De woordvoerder van de Israëlische politie, Micky Rosenfeld, zei gisteren dat de politie speciale voorbereidingen heeft getroffen voor Kerst en Chanoeka. Politie-eenheden patrouilleren op plekken waar veel mensen bijeen zijn, zoals winkelcentra en stations, en bij openluchtevenementen.

In Jeruzalem zal de politie extra patrouilleren op de wegen tussen de Oude Stad van Jeruzalem en de militaire controlepost bij Bethlehem. Daar worden de komende dagen duizenden toeristen verwacht die tussen beide steden heen en weer reizen. In Bethlehem zelf is de Palestijnse politie verantwoordelijk voor de veiligheid. De Palestijnse Autoriteit maakte bekend dat ook zij extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Het Israëlische ministerie van Toerisme zegt tijdens de kerstavond en -nacht voor gratis busvervoer tussen Jeruzalem en Bethlehem te zullen zorgen.

De gemeente Jeruzalem heeft de afgelopen week een kerstmarkt georganiseerd. Ook deelde ze kerstbomen uit aan christenen en bracht ze kerstverlichting aan in de christelijke wijk van de Oude Stad van Jeruzalem, op de weg naar Bethlehem en in de wijk Beit Hanina, waar veel Palestijnse christenen wonen.

Het Joods Nationaal Fonds distribueerde op verschillende plaatsen in het land kerstbomen aan kerken, kloosters, ambassades en andere instellingen.

Foto: © Alfred Muller
Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close