Israël hoopt op groei toerisme uit Nederland

Het Israëlische ministerie van Toerisme verwacht de komende jaren een groei van het toerisme vanuit Nederland. Dat zegt de directeur-generaal van het ministerie, Amir Halevi, die in december een bezoek bracht aan Nederland.

Hij baseert zijn verwachting op het feit dat vier maatschappijen die vliegen tussen Amsterdam en Tel Aviv (El Al, KLM, Transavia en easyJet) het aantal beschikbare stoelen hebben opgevoerd. In totaal voeren zij 58 vluchten per week uit tussen beide landen.

In 2016 steeg het aantal Nederlandse toeristen in Israël met bijna 5 procent in vergelijking met 2015. In december vorig jaar nam hun aantal zelfs met 25 procent toe in vergelijking met december 2015. Na de zomer van 2014 liep het aantal terug, vanwege een militair conflict tussen het Israëlische leger en Hamas in de Gazastrook.

Halevi hoopt de Nederlanders vooral voor twee programma’s te interesseren. Het eerste is ”Two Cities, One Break” (twee steden, één bezoek). Daarbij verkennen toeristen tijdens een lang weekend Tel Aviv en Jeruzalem. „De toerist zoekt vandaag mogelijkheden om een stad te bezoeken. Hij gaat naar Amsterdam, niet naar Nederland. Naar Barcelona of Londen, en niet naar Spanje of Engeland.”

Wie wil, kan daar een aantal dagen aan toevoegen. Bijvoorbeeld voor een tocht langs de heilige plaatsen of een verblijf bij het Meer van Galilea of de Dode Zee.

Het ministerie adverteert ook met de ”CitiesBreak”-campagne in andere Europese landen. In landen als de Verenigde Staten, China en Rusland mikt het ministerie op toeristen en pelgrims die een week of een paar weken blijven.

Ovda

Het tweede programma dat het ministerie onder de aandacht wil brengen, is Eilat en het zuidelijk gedeelte van de Negevwoestijn. Nu vinden er geen rechtstreekse vluchten plaats tussen Amsterdam en de luchthaven Ovda, ten noorden van Eilat. Halevi is daarover echter in gesprek met een aantal luchtvaartmaatschappijen.

Het ministerie subsidieert deze winter de luchtvaartmaatschappijen die naar Ovda vliegen met 45 euro per passagier. Volgens Halevi is de afgelopen drie jaar het aantal vluchten naar deze luchthaven bijna vertienvoudigd.

Eind dit jaar moet ten noorden van Eilat overigens de nieuwe luchthaven Ramon International Airport klaar zijn. Deze gaat de luchthaven Ovda voor Europese vluchten en het vliegveld in Eilat voor binnenlandse vluchten vervangen.

Eliat was vroeger een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. „We hopen deze markt terug te winnen. Eilat is voor Europeanen maar vier of vijf uur vliegen. In de winter is het weer er perfect, want het regent daar slechts één of twee dagen. De watertemperatuur is er ongeveer 23 graden. Europeanen vinden dat warm genoeg. Israëliërs daarentegen prefereren de zomer, als de watertemperatuur 28 tot 30 graden is. We hebben in de Negev, tussen Eilat en de Ramonkrater, ongeveer 300 kilometer aan fietsroutes. Ook zijn er wandelroutes en mogelijkheden om op een kameel door de woestijn te trekken.”

Halevi zegt dat Israël 52.000 kamers telt in bijna 400 hotels. De laatste jaren hebben onder nemers er vooral nieuwe boutique hotels bijgebouwd. In Jeruzalem, Tel Aviv en de Negev zijn nieuwe vijfsterrenhotels verschenen. Ook populair blijkt Airbnb te zijn, waarbij toeristen een huis of kamer van particulieren huren.

Ongeveer 200.000 Israëliërs hebben een baan in het toerisme. Onder hen zijn degenen die indirect afhankelijk zijn van toeristen, zoals restauranthouders, nog niet meegerekend.

Het ministerie onderhoudt geregeld contacten met het Palestijnse ministerie van Toerisme, dat toeziet op het toerisme in trekpleisters als Bethlehem en Jericho. „We hopen allemaal dat 2017 een rustig jaar mag zijn in deze regio én in Europa”

Toename 

Het Israëlische toerisme herstelt zich langzaam maar zeker van de schade die het heeft opgelopen door de oorlog tussen het Israëlische leger en Hamas in Gaza in de zomer van 2014.

Vorig jaar arriveerden er 2,9 miljoen toeristen, een toename van 3,6 procent in vergelijking met 2015. Vooral in de laatste maanden van 2016 was de groei stevig.

Het Israëlische ministerie van Toerisme heeft hard aan het herstel gewerkt. In 2016 heeft het wereldwijd bijna een half miljard sjekel (125 miljoen euro) uitgegeven voor marketing. De focus van de reclamecampagne lag op landen waaruit al de meeste toeristen komen of waar de meeste groeipotentie is.

De meeste toeristen kwamen in 2016 uit de Verenigde Staten, met bijna 650.000. De Russen volgden de Amerikanen met 440.000. Daarna kwamen de meesten toeristen in Israël achtereenvolgens uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De snelste groei was vorig jaar bij toeristen uit China en India. Ook in de lift zitten de aantallen toeristen uit Wit-Rusland, Letland en Georgië, Maleisië en de Filipijnen.

Het aantal toeristen uit China nam vorig jaar toe met 69 procent in vergelijking met 2015. Hainan Airlines begon in april met rechtstreekse vluchten tussen Israël en verschillende steden in China.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close