Versterkte poort uit tijd van David en Salomo ontdekt

Archeologen van de Tel Aviv Universiteit hebben in Zuid-Israël een versterkte poort opgegraven uit de tijd van de koningen David en Salomo. Het bolwerk diende om een werkplaats te beschermen waar koper werd gesmolten.

Het archeologisch team ontdekte de versterking al in 2014. Onlangs hebben zij meer over de vondst bekendgemaakt in The Journal of Archaeological Science: Reports. Ze gaven daarbij details over de vondst.

Ze vonden hokken voor lastdieren en ander vee. Uit onderzoek bleek dat de dieren gevoed werden met hooi en druivenpulp. Deze producten kwamen uit de kuststrook langs de Middellandse Zee, 100 kilometer naar het noorden. De koperbewerkers dreven handel met Edom, de steden langs de Middellandse Zee en met Juda.

1.jpg

Timnavallei

De werkplaats lag in de Timnavallei, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Eilat. In dit gebied werden in de oudheid kopermijnen aangelegd. De plek werd al in 1934 ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Nelson Glueck. Hij noemde de kopersmelterij „slavenheuvel.” Hij geloofde namelijk dat de plek de kenmerken had van een slavenkamp, compleet met een stenen muur die volgens hem diende om ontsnapping onmogelijk te maken.

Ook dacht hij dat het ging om kopermijnen van koning Salomo. Daar hebben archeologen echter geen bewijs van kunnen vinden. De ontdekkingen van de laatste jaren duiden erop dat de plek mogelijk tot de Edomieten behoorden, een woestijnvolk dat zich in de tijd van David ten zuiden van Juda bevond.

„Volgens de Bijbel trok David honderden kilometers uit Jeruzalem om te vechten in de woestijn”, zegt dr. Erez Ben-Yosef, verbonden aan het Instituut voor Archeologie van de Tel Aviv Universiteit en een van de hoofden van de opgraving. „Hij versloeg daarbij 18.000 Edomieten in de Zoutvallei.”

2.jpg

Koper

Nu bewijs is gevonden van de verdedigingsmaatregelen, is ook duidelijk waar het David in dit afgelegen gebied om ging, namelijk koper. „Koper was een zeldzaam product en heel moeilijk te produceren”, aldus Ben-Yosef. „Koper was, net als olie vandaag, het meest begeerde product, waar militaire conflicten om uitbraken. De ontdekking van de versterking duidt op een periode van serieuze instabiliteit en militaire dreigingen.”

„Over de historische accuratesse van de verhalen in het Oude Testament wordt gedebatteerd, maar archeologie kan niet langer gebruikt worden om ze te weerleggen”, zegt Ben-Yosef. „Integendeel, onze nieuwe ontdekkingen komen geheel overeen met de beschrijvingen van militaire conflicten tegen een hiërarchische en gecentraliseerde samenleving ten zuiden van de Dode Zee.”

Het team vervolgt het onderzoek naar de oude samenlevingen die de kopermijnen bevolken. De kans bestaat dat er meer belangrijke ontdekkingen worden gedaan. Het organisch materiaal is namelijk goed gebleven omdat de Timnavallei een droog gebied is.

Dit artikel verscheen eerder deze week op de website van het RD.
Foto top: De opgraving van de poort. Dr. Erez Ben-Yosef / The Central Timna Valley Project Tel Aviv University.

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close