Agenten gewond bij ontruiming Amona

JERUZALEM – Bij de ontruiming van de illegale buitenpost Amona op de Westelijke Jordaanoever zijn woensdag 24 politieagenten gewond geraakt.

Het Israëlische hooggerechtshof had de ontruiming gelast. De veertig woningen van Amona waren op privégrond van Palestijnen gebouwd. Toch had de regering de ontruiming jarenlang uitgesteld.

De ontruiming begon woensdagochtend. Donderdagochtend was alleen de synagoge nog niet ontruimd. Rechts-radicale demonstranten, die dinsdag naar Amona kwamen om verzet te plegen, hebben de toegang gebarricadeerd.

De voorlichter van de politie, Micky Rosenfeld, meldde woensdagavond dat 24 politieagenten verwondingen hadden opgelopen. Dat kwam doordat de demonstranten stenen en andere voorwerpen naar hen gooiden, waaronder gevaarlijke vloeistoffen. De mannelijke en vrouwelijke agenten hebben 400 personen van de heuveltop verwijderd. Dertien personen zijn opgepakt.

Nederzettingen

De ontruiming betekent echter geen stap terug voor het nederzettingenbeleid. Premier Netanyahu en minister van Defensie Liberman kondigden dinsdag namelijk de bouw aan van 3000 nieuwe woningen op de Westoever.

Volgens de beweging Vrede Nu komt bijna de helft daarvan te staan in nederzettingen die zich buiten de nederzettingenblokken bevinden. Israël wil deze blokken annexeren als er een deal met de Palestijnen wordt gesloten. Vorige week keurde Israël de bouw goed van 566 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem en 2500 huizen op de Westoever.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de Israëlische nederzettingen. Het Palestijnse leiderschap gaat informatie over de nederzettingen opzenden naar het hof.

Beeld: Politie Israël.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close