John Kerry lanceerde vredesinitiatief voor het Midden-Oosten

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een jaar geleden voorgesteld een regionaal vredesinitiatief voor het Midden-Oosten te lanceren. Dit had het begin moeten worden van nieuwe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Dat schreef het Israëlische dagblad Ha’aretz zondag.

Kerry presenteerde het voorstel op 21 februari 2016 op een geheime topconferentie in de Jordaanse badplaats Aqaba. De bijeenkomst werd behalve door Netanyahu en Kerry, ook bijgewoond door de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Jordaanse koning Abdullah.

De Palestijnse president Mahmud Abbas was niet aanwezig bij de ontmoeting, maar hij werd wel door Kerry ingelicht. Kerry drong er bij Sisi en Abdullah op aan om onder de andere Arabische staten steun te verwerven voor het voorstel.

Het plan hield in dat de Palestijnen Israël zouden erkennen als Joodse staat. Israël en de Palestijnen zouden de vredesonderhandelingen hervatten.

Kerry’s idee was dat er een Palestijnse staat opgericht zou worden op basis van de grenzen van vóór de Zesdaagse Oorlog van 1967, met wederzijds overeengekomen landruil. Beide landen zouden elkaar erkennen. Ook zou er een oplossing gevonden moeten worden voor de Palestijnse vluchtelingen die het karakter van Israël niet zou aantasten. Jeruzalem zou de hoofdstad worden van beide landen.

Maandag meldde Haaretz dat Netanyahu ook met eigen voorstellen kwam. Hij zou grootscheepse bouw voor Palestijnen willen toestaan in de C-gebieden op de Westelijke Jordaanoever, die door Israël worden bestuurd. In ruil daarvoor zou Israël toestemming krijgen van de Amerikanen om te bouwen in de nederzettingenblokken. Ook zou Israël infrastructuur projecten in de Gazastrook willen bevorderen.

Uiteindelijk blies de Israëlische premier het voorstel af omdat hij ervan overtuigd was dat hij in zijn rechts georiënteerde kabinet geen meerderheid voor het plan zou krijgen. In deze tijd vroeg Netanyahu ook aan de leider van de Zionistische Unie, Isaac Herzog, toe te treden tot het kabinet. Op deze wijze zou Netanyahu de desintegratie van zijn regering kunnen voorkomen als de ultra-nationalistische Habayit HaYehudi het kabinet zou verlaten.

Foto: Minister John Kerry en een diplomatieke veiligheidsagent arriveren in het Jordaanse Aqaba op 21 februari 2016. Foto: State Department, Flickr CC.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close