Munt van Pontius Pilatus tussen stenen Romeinse weg

JERUZALEM. Archeologen hebben ten zuidwesten van Jeruzalem een 2000 jaar oude Romeinse weg opgegraven. Tussen de stenen van de weg vonden ze een munt van stadhouder Pontius Pilatus uit 29 na Chr. Dat maakte de Israëlische Oudheidkundige Dienst dinsdag bekend.

De weg kwam waarschijnlijk uit op de zogeheten Keizersweg, die Jeruzalem verbond met de stad Eleutheropolis, ook bekend als Bet Guvrin. De weg was 6 meter breed en ongeveer 1500 meter lang.

Tussen de stenen van de weg vonden archeologen ook een munt munt van koning Herodes Agrippa I uit 41 na Chr. en een munt uit het jaar 67 na Chr.

Hadrianus

De weg is mogelijk aangelegd toen keizer Hadrianus in ongeveer 130 na Chr. een bezoek bracht aan het land, of kort daarna, tijdens de opstand van Bar Kochbah (132-135 na. Chr.) „De vondst van een stenen mijlpaal met de naam van keizer Hadrianus, die in het verleden dicht bij deze straat werd ontdekt, bekrachtigt deze veronderstelling”, zegt Irina Zilberbod, leider van de opgraving namens de Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Tot 2000 jaar geleden waren de meeste wegen in het land geïmproviseerde paden. De Romeinen ontwikkelden echter een netwerk van geplaveide wegen. Zij hadden deze nodig om hun legers snel te kunnen verplaatsen.

Nederzettingen

Hoofdwegen als de „Keizersweg” hadden zijwegen. Deze liepen naar de nederzettingen waar allerlei producten werden verbouwd. Het graan, de olie en de wijn werden via deze secundaire wegen naar de hoofdwegen gebracht. Die stonden weer in verbinding met de grote markten in Israël en daarbuiten.

De weg werd ontdekt toen het waterleidingbedrijf van Beit Shemesh bezig was een nieuwe pijplijn naar Jeruzalem aan te leggen. De Romeinse weg zal zichtbaar blijven voor het publiek. Deze loopt vlak langs een belangrijke route voor hikers, de ongeveer 1000 kilometer lange “Israel Trail”. Dit wandelpad loopt van het noorden naar het zuiden van het land. Ook loopt autoweg 375 in de buurt.

7. מטבעות עתיקים מהתקופה הרומית שנחשפו בחפירה
De oude munten die gevonden zijn bij de opgraving. Foto: Clara Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

2

1
Luchtfoto’s van de Romeinse weg. Israëlische Oudheidkundige Dienst.
6.ב
Vrijwilligers aan het werk bij de opgraving. Foto: Irina Zilberbod. Israëlische Oudheidkundige Dienst.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het opgraven van de Romeinse weg. Foto: Assaf Peretz, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
4 (1)
Het opgraven van de Romeinse weg. Foto: Assaf Peretz, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close