Stagnatie werkende ultraorthodoxen Israël

JERUZALEM. Het aantal werkende mannen onder de ultraorthodoxen in Israël nam in 2016 nauwelijks toe. Dat gebeurde na een jarenlang groei van het aantal mannen dat naast de religieuze studies ook een baan in de samenleving had. Dat staat in een rapport dat begin deze week is gepubliceerd door het Israëlische Instituut voor Democratie.

In 2014 had volgens deze onafhankelijke denktank 45,5 procent van de ultraorthodoxe mannen ook een gewone baan. In 2015 was dat percentage opgelopen tot 51,2. Vorig jaar zette echter de stagnatie in. Toen bleef het percentage werkenden namelijk steken op 51,7. Het aantal mannen dat voltijds studeert op een kollel (Talmoedschool voor getrouwde mannen) liep vorig jaar op tot 74.700. In 2012 waren dat er 70.800 en in 2014 64.600.

Vrouwen

De ultraorthodoxe vrouwen zijn echter een stuk actiever op de arbeidsmarkt. Van hen heeft 73 procent naast de huishouding een baan. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als onder andere vrouwen in Israël.

De regering heeft de afgelopen jaren geprobeerd de integratie van de streng religieuzen op de arbeidsmarkt te bevorderen. De armoede is onder hen namelijk groot en ze vormen, als ze niet werken, een last voor de economie. Omdat de meesten geen hoger onderwijs hebben genoten met Engels en wiskunde in het pakket, komen de werkenden onder hen vaak terecht in laagbetaalde banen.

Groei van participatie op de arbeidsmarkt is noodzakelijk. Het instituut verwacht namelijk dat het aandeel ultraorthodoxen in de samenleving zal stijgen van 11 procent nu naar 18 procent over twintig jaar. Ultraorthodoxen vrouwen krijgen gemiddeld 6,9 kinderen, terwijl dat gemiddeld in heel Israël 3,1 is. De jaarlijkse bevolkingsgroei onder de streng godsdienstigen is 4 procent en 1 procent onder de rest van de bevolking.

Ultraorthodoxe partijen

Dr. Gilad Malach, de directeur van het programma voor ultraorthodoxen van het instituut, zegt dat de stagnatie van de groei van het aantal werkenden het gevolg kan zijn van de terugkeer van de ultraorthodoxe partijen in de regeringscoalitie.

Die partijen hebben de regering gedwongen de subsidies voor religieuze instituten te verhogen.

Dit artikel verscheen ook in het RD.
Foto: Een ultraorthodoxe man passeert een groep pelgrims bij de Westelijke Muur. Foto: Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close