Archeologen vinden munten van Byzantijnse keizers

Een archeologisch team van de Israëlische Oudheidkundige Dienst heeft negen munten gevonden uit het einde van de Byzantijnse periode. Dat heeft de dienst zondag bekend gemaakt.

Het archeologisch onderzoek werd afgelopen juni verricht. Op deze plaats wordt de autoweg tussen Jeruzalem en Tel Aviv verbreed.

Archeologen vonden een gebouw van twee verdiepingen met een daaraan verbonden wijnpers. Volgens de directeur van de opgraving, Annette Landes-Nagar, bevond zich de muntvoorraad zich in een stenen muur die is ingestort.

Belangrijke keizers

De geldstukken dragen de afbeeldingen van drie belangrijke Byzantijnse keizers: Justinianus (483-565), Mauricius (539-602) and Phocas (547-610). Ze werden geslagen in munthuizen in Constantinopel, Antiochië en Nicomedia in Turkije. Ze droegen aan de ene zijde de afbeelding van de keizer in een militair tenue. De andere zijde meldt de waarde van de munt.

Volgens Landes-Nagar verborg de eigenaar de muntstukken waarschijnlijk vlak voor de inval van de Sassanidische Perzen in het jaar 614. De bewoners vluchtten, en verwachtten terug te keren. De plek raakte echter verwoest en verlaten. Het werd deel van de terrassen in dit gebied die de  landbouw mogelijk maakten.

Beit Naquba

Het gebouw en de wijnpers maakten deel uit van een grotere nederzetting. Vorig jaar werd aan de andere zijde van de autoweg een Byzantijnse kerk ontdekt. Mogelijk ging het om het dorp Einbikumakube. De naam is mogelijk bewaard gebleven in de naam van de nabijgelegen Arabische dorp Beit Naquba.

De plaats lag aan de belangrijkste weg die de kuststreek van Israël met Jeruzalem verbindt. Aan deze bevonden zich pleisterplaatsen voor pelgrims.

De Perzische inval betekende zware vervolging voor de christenen. De Perzen verwoestten kerken en kloosters en doodden duizenden christenen, waaronder de asceten in de Judese woestijn. In 628 slaagde keizer Heraclius   het land terug te veroveren. In 638 volgde echter de verovering door de moslims.

Deze diashow vereist JavaScript.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close