Noodsituatie in Gaza 

De situatie in de Gazastrook dreigt ernstig te verslechteren na het besluit van de Israëlische regering de elektriciteitstoevoer naar dat gebied te verminderen.

Israël nam het besluit afgelopen zondag op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De leider van de Palestijnse Autoriteit hoopt de druk op Hamas te vergroten.

Tien jaar geleden nam Hamas de macht over van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook. Dat gebeurde tijdens een bloedige coup. De Palestijnse Autoriteit bleef echter wel autonomie houden in delen van de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse Autoriteit ging door met de betaling van elektriciteit voor Gaza, geleverd door Israël. Nu gaat Abbas de betaling met 40 procent verlagen.

Tot nu toe hebben twee miljoen inwoners van de Palestijnse enclave aan de Middellandse Zee drie tot vier uur elektriciteit per dag. De afname zou betekenen dat het licht nog maar twee or drie uur per dag brandt.

Ook Egypte levert af en toe een kleine hoeveelheid stroom. Verder heeft Gaza een eigen centrale, die niet functioneert. Dat betekent dat Gaza voor de stroomtoevoer bijna geheel van Israël afhankelijk is.

Hamas leiders hebben gewaarschuwd voor „een explosie” als de stroomlevering verder afneemt. De laatste oorlog tussen Israël en Gaza woedde drie jaar geleden.

Zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit hebben Hamas ervan beschuldigd de fondsen niet goed te besteden. Zo bereidt Hamas zich voor op een nieuwe oorlog tegen Israël door de aanleg van tunnels.

De Israëlische organisatie Gisha heeft minister van Defensie Avigdor Lieberman opgeroepen de stroomtoevoer niet te verminderen. Gisha spant zich in voor bewegingsvrijheid voor de Palestijnen in het kustgebied, dat door Egypte en Israël is afgesloten.

Gisha zegt dat op dit moment al complete ziekenhuisafdelingen zijn gesloten vanwege de stroomuitval. Ziekenhuizen zijn gedwongen essentiële, levensreddende behandelingen te reduceren. Watercentrales die water ontzilten kunnen niet opereren. Watertoevoer naar huishoudens is ongeregeld. Rioolwater kan niet meer worden gezuiverd en veroorzaakt een vervuiling voor de kust.

Beeld: Al Jazeera
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close