Amerikaanse afgezanten in Israël voor overleg

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft deze week besprekingen gevoerd met Amerikaanse afgezanten over de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

De speciale afgezant voor internationale onderhandelingen, Jason Greenblatt arriveerde maandag in Israël. Woensdag kwam ook de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner. Ze spraken ook met de Palestijnse president Mahmud Abbas.

Sinds 1993 voeren Israël en de Palestijnen van tijd tot tijd rechtstreeks overleg om hun honderdjarige conflict bij te leggen. Ze braken de laatste onderhandelingsronde in 2014 af.

Voor Trump heeft een Israëlisch-Palestijns vredesverdrag topprioriteit. Hij heeft Netanyahu en Abbas al ontvangen in Washington. Bovendien bracht hij vorige maand een bezoek aan Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Hangijzers

Greenblatt en Kushner voeren voorbereidend overleg om de kans te
verkleinen dat het vredesproces in korte tijd vastloopt. Hete hangijzers zijn
de steun van Abbas aan Palestijnse terroristen en hun families, de bouw in
de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Palestijnse
erkenning van Israël als Joodse staat.

De vorige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro, vertelde de media deze week dat het heel moeilijk is voor beide partijen tegen de wil van Trump in te gaan. De president heeft namelijk met beide beide zijden goede betrekkingen opgebouwd. Kushner en Greenblatt zouden namens de president een aantal stappen kunnen voorstellen die beide zijden moeten nemen. Hij verwacht dat de beide partijen daarop positief zullen reageren, maar wel voorbehoud zullen maken.

Volgens de oud-ambassadeur is het van belang dat de Trump vaart zet achter het proces. De goede sfeer die op het ogenblik bestaat kan namelijk weer verdwijnen. Volgens hem weet Netanyahu dat hij de rechts-radicale partij van Naftali Bennett, „het Joodse Huis”, moet vervangen met de Zionistische Unie van Isaac Herzog en Tzipi Livni, als hij voortgang wil maken met het vredesproces.

Foto: Premier Benjamin Netanyahu in gesprek met de Amerikaanse afgezanten Jared Kushner en Jason Greenblatt en met de Amerikaanse ambassadeur Daniel Friedman. GPO, Amos Ben Gershom
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close