Netanyahu capituleert voor ultraorthodoxen

De gevolgen van de besluiten die de regering van Benjamin Netanyahu vorige week zondag heeft genomen, zijn nog niet helemaal te overzien, maar het hoeft niemand te verbazen als die in de toekomst zware schade berokkenen aan de staat Israël en aan de eenheid van het Joodse volk.

De regering nam besluiten die de Joodse wereld in rep en roer brachten. Het eerste besluit was toestemming voor de bevordering van een nieuwe „bekeringswet.” Die moet bepalen dat de staat alleen bekeringen tot het Jodendom erkent die zijn goedgekeurd door het hoofdrabbinaat.

Bekeringsregels en -procedures van andere orthodoxe instellingen en van liberale en conservatieve instituten erkent de staat straks niet meer. Overigens gaat dat ”straks” wat langer duren dan gepland: vrijdag werd bekend dat doorvoering van de wet met een halfjaar wordt uitgesteld.

Verder gaan de plannen voor een pluralistisch gebedsplatform bij de Westelijke Muur in de ijskast. De regering had beloofd zo’n platform aan te laten leggen aan de zuidzijde van de Westelijke Muur, afgescheiden van het deel dat exclusief is bestemd voor orthodoxe Joden.

Gebedskleden

De nieuwe locatie had reform- en conservatieve Joden de mogelijkheid moeten geven om te bidden volgens eigen gebruik. Deze stromingen staan mannen en vrouwen toe om gezamenlijk te bidden. Bovendien hebben vrouwen het recht om hardop uit de Thora te lezen en om gebedskleden en -riemen om te doen.

Intussen ontkent Netanyahu dat het plan van de baan is. De vergroting van het bestaande platform zou doorgaan. Bovendien mogen reform- en conservatieve Joden op hun afzonderlijke plek blijven bidden. Maar liberale en conservatieve Joden krijgen geen medezeggenschap over het bestuur van hun gedeelte, zoals de bedoeling was.

Zo willen de ultraorthodoxe partijen dat. „Geef toe, of je hebt geen regering meer”, dreigden zij Netanyahu. Die had ook kunnen kijken of hij een coalitie kon vormen met een aantal andere partijen, of hij had zijn kabinet kunnen laten vallen.

Alleen Likudminister Yuval Steinitz (Infrastructuur, Energie en Water) stemde tegen. Ook minister van Defensie Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu voelde er niet voor. Maar het is onwaarschijnlijk dat Steinitz en Lieberman hun positie zullen opgeven.

Crisis

De gevolgen zijn ernstig. Onmiddellijk ontstond er een crisis in de relatie tussen de regering en de Amerikaans-Joodse gemeenschap. Die is zo ernstig dat de steun van Amerikaanse Joden aan Israël weleens kan verminderen. Amerikaanse Joden behoren grotendeels tot de liberale of conservatieve stromingen in het Jodendom.

De kloof tussen Joden in Israël en in de diaspora is daarmee vergroot. Dat terwijl Israël een staat wilde zijn voor álle Joden.

De vraag is wat er allemaal nog gaat komen De verwachting is dat de ultraorthodoxe partijen de wetten en regels verder willen aanscherpen in overeenstemming met hun interpretatie van de Joods-religieuze wet. Zo zouden ze op sabbat het openbaar vervoer en de opening van winkels aan banden willen leggen. En daar zal het zeker niet bij blijven.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: de Israëlische regering vergroot kloof tussen Joden in Israël en in de diaspora.
Beeld: Bij de Westelijke Muur. © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close