Olmert op vrije voeten

Oud-premier Ehud Olmert is gisteren op vrije voeten gesteld.

De vroegere regeringsleider was in de gevangenis sterk vermagerd en hij zag er ziekelijk uit.

Een paroolcommissie besloot hem vorige week vrij te laten. Het is in Israël niet ongewoon gevangenen vervroegd naar huis te sturen.

De 71-jarige vroegere leider van de Kadimapartij heeft ruim 16 van de 27 maanden vastgezeten in de gevangenis in Ramle. De rechtbank achtte hem schuldig aan fraude, omkoperij en het dwarsbomen van de rechtsgang.

Staatsgeheimen

De aanklager was tegen de kwijtschelding van een deel van de straf. Deze zei dat Olmert staatsgeheimen heeft geschonden bij het schrijven van zijn autobiografie in de cel. Zijn verdedigers wierpen echter tegen dat het gevangeniswezen ervan wist. De staat besloot niet tegen de eerdere vrijlating in beroep te gaan.

Olmert moet zich na zijn vrijlating wel twee keer per maand bij de politie melden. Hij zal hij zich bezighouden met vrijwilligerswerk bij liefdadigheidsorganisaties. Volgens de nieuwswebsite Ynet zal Olmert zich inzetten bij Leket Israel, die voedsel inzamelt voor de armen, en Ezra Lemarpeh, die hulp aan zieken verleent.

Positief

Politici reageerden positief op het nieuws over de vrijlating.De vroegere partijgenoot van Olmert, minister Ze’ev Elkin van Milieu, verwelkomde de beslissing. Hij zei tegenover de internetkrant ”The Times of Israel” dat Olmert zijn schuld aan de maatschappij heeft betaald. „Elke andere in zijn positie zou al lang geleden vrijgelaten zijn.” Oud-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni prees de vrijlating eveneens.

Olmert werd schuldig bevonden in verband met de Holyland-affaire. Dit bouwproject in Jeruzalem werd aanzienlijk groter dan de bedoeling was, nadat aannemers Olmert wisten om te kopen. Dat gebeurde in de tijd dat hij diende als burgemeester van Jeruzalem (1993-2003). Ook achtte de rechtbank hem schuldig aan het aannemen van enveloppen met geld van de Amerikaanse zakenman Morris Talansky, in ruil voor gunsten.

Scherpe meningen

Professor Abraham Diskin, politicoloog aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, gelooft dat Olmert niet zal terugkeren in de politiek. Hij is daar trouwens ook wettelijk van uitgesloten voor minstens zeven jaar. Toch zal Israël volgens hem veel van hem horen, als hij zich uitspreekt over politieke zaken. „Hij weet behoorlijk veel van veel mensen. Hij zat tientallen jaren in de politiek, sinds zijn tijd als student aan de Hebreeuwse Universiteit. Hij heeft scherpe meningen. Mensen kunnen van hem een duidelijk standpunt krijgen. Ze kunnen bang zijn voor zijn reactie.”

In zijn jaren als premier (2006-2009) gaf Olmert leiding aan de Libanon-oorlog. Hij was tijdens onderhandelingen met de Palestijnse leider Mahmud Abbas bereid vergaande concessies te doen om een akkoord te bereiken over een tweestatenoplossing. Tot een vredesverdrag kwam het echter niet.

Beeld: Ehud Olmert bezoekt het gebied bij de Dode Zee tijdens zijn jaren als premier in 2009. Foto: Moshe Milner/GPO
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close